ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ відзвітував про перебіг вакцинації від поліомієліту

Щеплені вже понад 1,2 млн дітей

МОЗ відзвітував про перебіг вакцинації від поліомієліту

МОЗ вакцинував від поліомієліту 1 млн 244 тис. 257 дітей. Це більш ніж половина дітей, яких планують вакцинувати.

Про це повідомив на брифінгу міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі, коментуючи результати першого туру вакцинації.

Станом на 19 жовтня, коли централізовано почали давати щеплення, рівень вакцинації від поліомієліту був 14%.

"В цілому потрібно було провакцинувати 2 млн. 314 тис. 988 дітей. І станом на п'ятницю, 6 листопада, було провакциновано 1 млн. 244 тис. 257 дітей. Це 53,7%. Я думаю, що дуже хороший результат для першого раунду", - зазначив міністр.

За його словами, серед лідерів Харківська та Кіровоградська області, де рівень вакцинації понад 80%. У 17 областей цей показник понад 50%, а у 10 областях - 60%.

Другий тур вакцинації почнуть 30 листопада. Дитячий фонд ЮНІСЕФ надасть МОЗ цього тижня 4,4 млн доз вакцини, що задовольнить потребу для другого туру вакцинації.

Перший і другий тури передбачають вакцинацію дітей від 2 місяців до 6 років. Третій тур включатиме дітей до 10 років.

Нагадаємо, 9 жовтня міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі підписав наказ про початок вакцинації проти поліомієліту як відповідь на спалах захворювання, зафіксований у Закарпатській області. У вересні Україна отримала від ЮНІСЕФ 2,2 млн доз вакцини проти поліомієліту.

Поліомієліт - це високозаразне захворювання, викликане поліовірусом. Хвороба вражає нервову систему і може викликати параліч або навіть смерть. Дикий поліовірус потрапляє в організм через рот з водою або їжею, що були забруднені фекаліями зараженої особи. Вірус розмножується у кишечнику і виділяється з фекаліями зараженої особи, через які він може передаватися іншим людям.

Поліомієліт вражає головним чином дітей у віці до 5 років. В одній ситуації з 200 поліомієліт призводить до незворотного паралічу (зазвичай ніг). Серед паралізованих осіб 5-10% помирають через параліч дихальних м'язів.

Ліків від поліомієліту не існує. Поліомієліту можна запобігти тільки за допомогою імунізації, зокрема оральною поліовакциною, яку закупили для України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram