ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ урізало на 70% програму закупівлі ліків для дітей з аутизмом

Чиновники "загубили" 13 млн гривень

МОЗ урізало на 70% програму закупівлі ліків для дітей з аутизмом
Акция в Киеве в День аутизма
Фото: Сергей Нужненко

Батьки дітей з аутизмом звинувачують Міністерство охорони здоров'я у підробці документів, через яку фінансування програми лікування скорочено на 70%, і закупівлі препарату "Ріспетріл", який не можна приймати дітям до 18 років.

Про це повідомила Асоціація батьків дітей з аутизмом.

"18 млн гривень - така реальна потреба у фінансуванні лікування дітей з аутизмом на 2015 рік, яку попередньо зібрали у регіонах. Саме ця цифра стояла в паспорті бюджетної програми на момент підготовки документів. Але коли документ пішов далі - кілька внутрішніх сторінок замінили, унаслідок чого потребу і, як наслідок, фінансування скоротили до 5 млн. Для дитини, яка не може вчитися без необхідної медикаментозної підтримки, це означає зачинені двері школи і відсутність майбутнього", - заявила глава Асоціації Євгена Панічевська, яка є членом постійної групи МОЗ з питань профільного супроводу закупівель лікарських засобів для дітей з розладами спектру "аутизм".

За словами консула міжнародної асоціації "Аутизм-Європа" Інни Сергієнко, проти МОЗ буде подано судовий позов.

Аутизм - це розлад, що виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку. Діти з аутизмом можуть навчатися, але деяким з них потрібні медичні препарати, які допомагають концентруватися, долати поведінкові особливості, контролювати судоми. Без цих препаратів дитина мусить сидіти вдома і, як наслідок, не має можливості вчитися, соціалізуватися і спілкуватися з однолітками.

Програма закупівель медпрепаратів від аутизму - єдина в Україні програма з дитячої психіатрії, яку фінансує держава.

Нагадаємо, на LB.ua вийшла серія матеріалів журналіста Макса Левіна про дітей-аутистів: "Ваня", "Кирило", "Ліза".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram