ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ виплатило компанії Віктора Януковича 70 млн грн за Охматдит (документ)

Виплати здійснювали потай

МОЗ виплатило компанії Віктора Януковича 70 млн грн за Охматдит (документ)
Фото: 300lives.org

Міністерство охорони здоров'я з дозволу тодішнього заступника міністра фінансів Ігоря Уманського виплатило близько 79 мільйонів гривень колишньому генеральному підряднику будівництва нового корпусу "Охматдиту" компанії "Укрпрофмед", яку пов'язують із сім'єю екс-президента Віктора Януковича.

Про це повідомила голова Опікунської ради Охматдиту Оксана Корчинська, пише "Цензор.нет".

За її словами, проплату здійснили потай в останні дні року.

"24 грудня ТОВ "Укрпрофмед", тобто генпідряднику нового корпусу Охматдиту 2011 - 2013 рр., що його контролювала помічниця Віктора Януковича-молодшого Лідія Шевченко, за дозволом заступника міністра охорони здоров'я Ігоря Перегінця та першого заступника міністра фінансів Ігоря Уманського, якого через тиждень після цього звільнили з посади, були перераховані майже 79 мільйонів гривень нібито боргів за виконані ними в цей період роботи", - заявляє голова ОР.

При цьому вона зазначає, що відразу після зміни влади в країні між державним підприємством "Укрмедпроектбуд", яке є балансоутримувачем будівництва, і Мінохоронздоров'я було підписано протокол, згідно з яким ДП брало на себе зобов'язання не погашати жодних боргів попереднім забудовникам до травня 2017 року.

"Саме така умова, схвалена, до речі, і новим міністром охорони здоров'я, і прем'єр-міністром України, стала підставою для виділення на добудову лікарні ще 500 млн гривень, - зазначає Корчинська. - Ба більше, 29 грудня я як голова міжфракційної парламентської групи "За добудову Охматдиту" була на зустрічі міністра Квіташвілі та керівника ДП, де звітували про 48 млн грн, витрачених на будівництво та закупівлю спеціалізованого обладнання для будівництва лікарні цього року - і ні слова про наміри погасити якісь борги колишнім забудовникам там сказано не було".

У зв'язку із цим, говорить Корчинська, Опікунська рада звернулася до керівника СБУ, міністра фінансів і в Міністерство охорони здоров'я з вимогою розслідувати цю операцію, в результаті чого міністр фінансів і СБУ зібрали термінову нараду, де було вирішено заблокувати гроші на рахунках ДП "Укрмедпроектбуд" і ТОВ "Укрпрофмед" на час розслідування.

"Станом на сьогодні "Укрпрофмед" повернув на рахунки ДП "Укрмедпроектбуд" 62 млн гривень. Але вже у вигляді поворотної фінансової допомоги, тобто коли ці гроші, заблоковані на час фінансового моніторингу, розблокують, вони зможуть забрати їх назад. Решта грошей зникли, ми впевнені - у напрямку відкатів за повернення цих так званих боргів компаніям Віктора Януковича-молодшого", - додала голова Опікунської ради.

За даними фахівця ГО "Центр прозорості будівництва в Україні" Марини Слобідченко, тільки 4 млн гривень зараз є підтвердженим боргом держави перед ТОВ "Укрпрофмед" у суді першої інстанції.

За висновком ГО "Центр прозорості будівництва в Україні", яка проаналізувала ситуацію, відбулося нецільове використання бюджетних коштів Державним підприємством "Укрмедпроектбуд", оскільки кошти були спрямовані "всупереч визначеній паспортом бюджетній програмі 2301810".

"Уся ця схема, - переконана ОР лікарні, - стала можливою тільки завдяки генеральному директору ДП Ірині Коваль, яку підтримали заступники міністрів Перегінець та Уманський".

Зважаючи на це, Опікунська рада вимагає звільнити людину, яка відповідальна за добудову головної лікарні країни, а замість цього приховала "незаконну виплату майже 80 млн грн попередньому генпідряднику", і розслідувати службові дії.

Нагадаємо, 30 грудня стало відомо про те, що Ігор Уманський подав у відставку з посади першого заступника міністра фінансів, не озвучивши причини свого рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram