ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

"Депутатський контроль" вимагає відсторонити корупційників від керівництва НАМНУ

Два депутати відправили скаргу в Генпрокуратуру.

"Депутатський контроль" вимагає відсторонити корупційників від керівництва НАМНУ
Андрей Сердюк
Фото: 2000.net.ua

Народні депутати Верховної Ради з міжфракційного депутатського об'єднання "Депутатський контроль" вимагають від Генеральної прокуратури негайно провести необхідні кримінально-процесуальні дії, спрямовані на припинення злочинних діянь керівного складу Національної академії медичних наук на чолі з Андрієм Сердюком. А також забезпечити проведення всебічного об'єктивного, повного досудового слідства у кримінальних справах, відкритих проти Сердюка і його оточення.

Про це йдеться в депутатському запиті Г. Кривошеї і М. Полякова, скерованому голові ГПУ В. Шокіну.

Скандал із фальсифікацією виборів нового президента НАМНУ змусив парламентаріїв звернутися і до керівника Національного антикорупційного бюро Ситника з проханням узяти під контроль цю справу і посприяти забезпеченню ефективного контролю її розслідування.

Депутати впевнені, що необхідно розірвати ганебний ланцюг між керівництвом НАМНУ та високими чинами прокуратури і МВС, бездіяльність і халатність яких призвела до масштабної корупції, розкрадань і тіньових бюджетних схем, які процвітають в Академії.

"Протягом 2013-2015 рр. правоохоронні органи порушили безліч досудових переслідувань за фактами встановлених і задокументованих епізодів організованої злочинної діяльності з боку А. Сердюка, Ю. Кундієва, В. Цимбалюка, О. Євтушенко, Л. Наумової, Ю. Приліпко та інших посадових осіб НАМНУ МОЗ, КМ України..."

"З метою приховування злочинної діяльності, знищення доказової бази, усунення свідків угруповання А. Сердюк здійснює активний опір досудовому розслідуванню і "тисне" на колег, які відмовилися брати участь в організації корупційних схем НАМНУ", - йдеться в документі. На думку "Депутатського контролю", нелегальні вибори президента НАМНУ, які відбулися 15 січня 2016 року в обхід Закону України №848 "Про наукову і науково-технічну діяльність", є спробою зберегти "ручне" управління Академією.

Перестановки в керівництві Академії й обрання "наступника" Сердюка - академіка Цимбалюка - лобіювали колишні соратники Віктора Януковича, насамперед Тетяна Бахтєєва. Депутатські "контролери" припускають, що так екс-регіонали хочуть контролювати НАМНУ та її бюджет надалі, а обрання Цимбалюка є проміжним кроком перед "затвердженням" на посаду президента Національної академії меднаук креатури Бахтєєвої - Олександра Біловола.

"Якщо Цимбалюк такий авторитетний і заслужено може виграти вибори, чому ж Сердюк і Ко тоді так поспішали протягнути стару "ручну" процедуру?.. Що змінилося б у лютому, якби проводили вибори президента НАМНУ згідно з регламентом і нормами нового закону, який передбачає гласність, відкритість і участь у загальних зборах 50% представників трудового колективу? Однак усі спроби академічного ареопагу оминути закон свідчать про навмисну фальсифікацію виборів і бажання контролювати бюджетні потоки, виділені НАМНУ цього року", - прокоментував підсумки нелегітимних виборів народний депутат М. Поляков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram