ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

ВООЗ проведе екстрену нараду через вірус Зіка

Спалах цього маловивченого захворювання загрожує всій Західній півкулі.

ВООЗ проведе екстрену нараду через вірус Зіка
Фото: EPA/UPG

Всесвітня організація охорони здоров'я в понеділок, 1 лютого, проведе екстрене засідання, на якому обговорять ситуацію з поширенням вірусу Зіка. Про це повідомляє сайт ВООЗ.

Спалах цього маловивченого захворювання зафіксували в травні 2015 року в Бразилії, після чого випадки інфікування виявили вже у 22 інших країнах і територіях. Цього тижня з'явилися повідомлення, що випадки зараження вірусом зафіксували в Європі.

Поширення вірусу супроводжувалося різким збільшенням кількості немовлят, що мають вроджені відхилення. Також є припущення про зв'язок вірусу Зіка з аутоімунним захворюванням - синдромом Гієна-Барре, що вражає нервову систему.

Вірус Зіка - це вірус, який переносять комарі, вперше виявлений у макак резус в Уганді 1947 року в рамках роботи мережі моніторингу за лісовою формою жовтої лихоманки. 1952 року вірус виявили в людей в Уганді і Танзанії.

Симптоми захворювання схожі на симптоми інших арбовірусних інфекцій, таких як лихоманка денге: підвищена температура, висипання на шкірі, кон'юнктивіт, біль у м'язах і суглобах, нездужання і головний біль. Симптоми зазвичай слабко виражені і зберігаються протягом 2-7 днів.

У 2015 році було підтверджено, що вірус Зіка може призводити до розвитку мікроенцефалії в немовлят (стан, при якому дитина народжується з патологічно маленькою головою).

Зараз найефективнішим захистом від вірусу Зіка вважається тільки запобігання укусам комарів: для цього рекомендують використовувати репеленти; носити одяг (переважно світлий), що максимально закриває тіло; використовувати москітні сітки; знищувати можливі місця розмноження комарів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram