ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ зобов'язало лікарні скоротити кількість ліжко-місць

У відомстві пояснюють це прагненням до європейських показників.

МОЗ зобов'язало лікарні скоротити кількість ліжко-місць
архивное фото
Фото: Макс Требухов

Сьогодні, 17 березня, набув чинності наказ Міністерства охорони здоров'я від 1 лютого, який передбачає скорочення кількості ліжко-місць у лікарнях до 60 (з 87,9) з розрахунку на 10 тисяч осіб.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

У зв'язку з цим структурні підрозділи з питань охорони здоров'я обласних і Київської міської державної адміністрації зобов'язані затвердити покрокові плани оптимізації впродовж року з відповідними фінансовими розрахунками. При цьому уточнюють, що структурні підрозділи можуть самостійно регулювати кількість лікарняних ліжок для лікування в стаціонарі, але лише в бік зменшення.

"Постановою Кабінету Міністрів встановлюється норматив забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку не більш ніж 60 ліжок на 10 тисяч населення, з урахуванням надання спеціалізованої (вторинної) та високоспеціалізованої (третинної) медичної допомоги, з можливістю коригувати її в бік зменшення, залежно від захворюваності та регіональних особливостей. Дія постанови не поширюється на санітарно-курортні установи, ліжковий фонд яких визначається відповідно до рівня захворюваності за профілем", - ідеться в повідомленні.

При оптимізації ліжко-місць, за інструкцією МОЗ, повинні враховуватися структура і рівень захворюваності та смертності населення регіону, виконання вимог уніфікованих клінічних протоколів із госпіталізації пацієнтів у стаціонар, використання в процесі лікування сучасних медичних технологій, а також наявну мережу установ охорони здоров'я, їх ресурсне забезпечення, якість медичної допомоги і територіальні особливості.

Процес скорочення ліжко-місць пояснили необхідністю досягнення "оптимального балансу між економічною ефективністю і якістю та своєчасністю надання медичної допомоги населенню".

Крім того, в Міністерстві охорони здоров'я посилаються на європейський досвід.

"За даними ВООЗ у країнах Європейського регіону, де системи медичної допомоги вважаються ефективними, в розрахунку на 10 тис. осіб населення цей показник становить 56,7 ліжок; у країнах Європейського Союзу - 52,8; найвищі показники в Білорусі та Росії - 110, 5 і 81,8 відповідно, найнижчі - в Грузії і Швеції - 25,9. В Україні цей показник становить 87,9 (дані ВООЗ, 2013), що значно перевищує європейські показники", - йдеться в повідомленні міністерства.

Нагадаємо, раніше також з'явилася інформація про те, що МОЗ в ході реформи системи охорони здоров'я планує перевести лікарні до категорії небюджетних установ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram