ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ вирішує, що робити з сумнівними препаратами для онкохворих дітей

Йдеться про препарати за програмою "Дитяча онкологія"

МОЗ вирішує, що робити з сумнівними препаратами для онкохворих дітей
архивное фото
Фото: politica-ua.com

Міністерство охорони здоров'я обіцяє, що найближчим часом через британську компанію Crown Agents буде закуплено 73 препарати для онкохворих дітей.

Ще 11 "вимагають уточнення інформації щодо їхньої реєстрації в країнах ЄС, а також інформації з реєстраційного досьє про фармацевтичну еквівалентність". До списку цих 11 увійшли і препарати індійського заводу "Venus" "Вінкрістин Мілі" і "Етопозид Мілі", а також "Лінезолід" від виробника "Юрія-фарм", через які розгорівся скандал у профільній спільноті.

Як раніше повідомлялося, Crown Agents - одна з компаній, які будуть закуповувати для України лікарські препарати. Ця приватна компанія вписана в українське законодавство про закупівлі через міжнародні організації. 

Обговорення доцільності закупівлі запропонованих Crown Agents препаратів почалося після того, як голова благодійного фонду "Краб" Лариса Лавренюк на своїй сторінці у фейсбуці заявила про те, що деякі позиції у списку здаються їй дуже сумнівними і не мають досвіду застосування ні в Україні, ні в країнах ЄС. Йшлося про вже згадані "Вінкрістин Мілі" і "Етопозид Мілі" від індійського "Venus" і "Лінезолід" від виробника "Юрія-фарм". Слідом за волонтерами з критикою цих препаратів виступила головний дитячий гематолог, завідувач центру дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку "Охматдиту" Світлана Донська.

З оприлюднених Лавренюк документів також стало відомо, у кого Crown Agents збирається закуповувати препарати індійського "Venus" - у знайомої українцям за участю в тендерних торгах фірми "Нортон", чия діяльність пов'язана зі скандально відомим фарммафіозі Борисом Литовським. LB.ua вже писав і про Литовського, і про фірму "Нортон", і про якість завезених Литовським препаратів. Також про небезпеку поставлених Литовським препаратів ще у 2015 році заявляла глава опікунської ради дитячої лікарні "Охматдит", народний депутат і заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров'я Оксана Корчинська. Вона зверталася до Державного експертного центру при Міністерстві охорони здоров'я з проханням зняти ці препарати з реєстрації, оскільки "це не просто крейда, це препарати, які викликають у хворих сильну інтоксикацію". У списку був і "Лінезолід" від виробника "Юрія-фарм", який сьогодні збирається закупити для українських онкохворих дітей Crown Agents.

У 2014 році ціла низка пацієнтських організацій - в тому числі опікунська рада "Охматдиту", БФ "Пацієнти України", "Мережа людей, які живуть з ВІЛ", БФ "Крила Надії" звернулися до міністра охорони здоров'я з проханням зняти з реєстрації дуже великий перелік препаратів індійського заводу "Venus", в тому числі препарати "Вінкрістин Мілі" і "Етопозид Мілі".

Перевірку 11 сумнівних препаратів буде проводити Державний експертний центр при Міністерстві охорони здоров'я, який, нагадаємо, перевіряє тільки відповідність всієї документації, а не безпосередньо якість препаратів.

Цього року (за минулий, гроші переказали ще у грудні 2015-го) закупівлі на 2,2 мдрд грн для України здійснять ЮНІСЕФ, ПРООН та Crown Agents. Останній дісталися і дитяча, і доросла програми і з онкології, і з онкогематології.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram