ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Законопроект про автономізацію медустанов пройшов перше читання

Лікарням можуть дозволити ставати підприємствами

Законопроект про автономізацію медустанов пройшов перше читання
Фото: Макс Левин

Парламент ухвалив у першому читанні законопроект, який дозволяє державним і комунальним лікарням надавати платні медпослуги.

Проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України для поліпшення законодавства щодо охорони здоров'я" № 2309а-д набрав 280 голосів "за". Він передбачає зміну статусу закладів охорони здоров'я, рішення про зміну статусу ухвалюватиметься на рівні місцевої влади.

Конституція України (ст. 49) визначає, що в державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно. Однак законопроект оминає цю норму, дозволяючи державним і комунальним установам охорони здоров'я реорганізуватися в державні та комунальні некомерційні підприємства.

При цьому плата за медичні послуги буде стягуватися на підставі методики розрахунку їх вартості. Таку методику мусить затвердити МОЗ.

Нагадаємо, зараз порядок надання платних медичних послуг в Україні регулюється спеціальною постановою Кабміну, згідно з якою плату з пацієнтів беруть за анонімне обстеження і лікування хворих на венеричні хвороби, а також хворих, які страждають на алкоголізм і наркоманію. До переліку також входять лікування безпліддя, штучне запліднення, оздоровчий масаж, гімнастика, виготовлення та встановлення протезів, стоматологічні послуги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram