ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ затримує оплату лікування онкохворих дітей за кордоном

Волонтери б'ють на сполох: через неефективну роботу відомства діти вмирають

МОЗ затримує оплату лікування онкохворих дітей за кордоном
архивное фото
Фото: онкогематология охматдет

Благодійні фонди "Таблеточки", "Запорука", "Крила надії" і "Бджілка" звернулися з відкритим листом до в.о. міністра охорони здоров'я Віктора Шафранського, голови профільного комітету ВР Ольги Богомолець, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням розібратися з критичною ситуацією, яка склалася навколо оплати лікування онкохворих дітей за кордоном (тих, кого вилікувати в Україні неможливо).

Лист оприлюднено на сторінці "Таблеточок" у фейсбуці.

Зокрема, сказано в листі, комісія, яка ухвалює рішення щодо оплат, проводить свої засідання з катастрофічно великими перервами у три місяці (останні два засідання комісії відбулися 22 лютого і 25 травня).

"Тобто з 22 лютого хворі з різними за терміновістю діагнозами мусили чекати рішення щодо оплати у загальній черзі, тоді як у багатьох дорослих і дітей фізично немає часу на очікування. Так, минулого четверга, 26 травня, з життя пішла важкохвора дівчинка, яка не дочекалася гарантійного листа від МОЗ на оплату лікування за кордоном, і це є прямим результатом неефективної роботи комісії Міністерства охорони здоров'я", - стверджують у благодійних фондах.

Сьогодні лікування за кордоном очікують 14 дітей, рішення щодо яких комісія ухвалила 25 травня. Троє з них - 2006-го, 1998-го і 2014 року народження - за життєвими показаннями мусять отримати закордонне лікування терміново, тобто у найближчі кілька тижнів. Однак, стверджують волонтери, з моменту останнього засідання комісії - вже тиждень - жодна дитина не отримала гарантійний лист від Міністерства охорони здоров'я, без якого українських пацієнтів не приймають зарубіжні клініки. При цьому терміни надання такого листа у відомстві також не називаються.

"Ми просимо і вимагаємо надати всім схваленим на комісії пацієнтам гарантійні листи і максимально швидко провести оплати. Ми не готові втрачати наших дітей через бюрократичні проблеми", - йдеться у листі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram