ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ виступив за відновлення фінансування з держбюджету 27 установ

Це дозволить уникнути їх неконтрольованої приватизації або закриття 

МОЗ виступив за відновлення фінансування з держбюджету 27 установ
Санаторий Салют
Фото: Надано автором

Міністерство охорони здоров'я відстоює ідею відновлення фінансування з державного бюджету 27 установ (14 з яких - санаторії загальнодержавного значення), які надають спеціалізовану допомогу окремим категоріям пацієнтів: дітям з ДЦП, хворим на туберкульоз різної форми. Про це повідомляється на сайті міністерства.

Влітку 2016 року керівництво МОЗ передало медустанови, підпорядковані міністерству, на баланс місцевої влади, відповідно їх фінансування у 2017 році держбюджетом не передбачено. Як заявляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я, після скарг про підготовку деяких із цих закладів до продажу, керівництво міністерства відкликало лист і звернулося до уряду з проханням повернути їх у підпорядкування держави.

«Ми повинні проводити реформування державних установ, але не таким чином. Місцеві бюджети не зможуть відразу їх утримувати, і заклади найімовірніше будуть або закриті, або виставлені на продаж. Наприклад, один із санаторіїв у Трускавці потребує 40 млн. грн. щороку на своє утримання. Власні доходи міста за рік - усього 68 млн. Неважко здогадатися, що станеться, коли заклад виявиться на балансі міста», - повідомив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

Згідно з розрахунком МОЗ України, до бюджету на 2017 рік необхідно передбачити 576 млн 682 тис. грн на фінансування 27 установ охорони здоров'я, підпорядкованих МОЗ. Із них 313 млн 551 тис. - на 14 санаторіїв і 263 млн 130 тис. грн - на лікарні, диспансери, центри та поліклініки.

Нагадаємо, в Харківській області збільшили фінансування медицини, освіти і соціального захисту

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram