ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україні очікують штамів грипу "Каліфорнія", "Гонконг" і "Брісбен"

Перші два особливо небезпечні.

В Україні очікують штамів грипу "Каліфорнія", "Гонконг" і "Брісбен"
Фото: kievskaya.com.ua

Міністерство охорони здоров'я очікує циркуляції трьох штамів грипу в епідеміологічному сезоні 2016/2017 років.

Про це на брифінгу повідомила заступниця міністра охорони здоров'я Оксана Сивак.

"Епідемія грипу проходить в Україні щорічно і не є несподіванкою. За даними Міністерства охорони здоров'я, в сезоні 2016/2017 в Україні будуть циркулювати такі штами грипу: "Каліфорнія", "Гонконг" і "Брісбен", - зазначила вона, додавши, що вакцинація проти грипу є рекомендаційною, але не обов'язковою. Згідно з інформацією, яку має Мінохоронздоров'я, аптеки України забезпечені зареєстрованими і перевіреними вакцинами проти грипу.

Штам A/H1N1 "Каліфорнія" виявили 2009 року. Вважається, що він є різновидом свинячого грипу. Вірус небезпечний через розвиток синуситу у важкій формі, виникнення запальних процесів у мозкових оболонках. Без своєчасного звернення до лікаря може призвести до серйозніших ускладнень, у тому числі до летального наслідку. На цей штам українці хворіють уже кілька років.

Штам A/H3N2 "Гонконг" новий для України. Може спричиняти цілу низку ускладнень. У дорослої людини це може бути пневмонія, бронхіт і навіть загострення бронхіальної астми. Але найбільше від хвороби можуть постраждати люди похилого віку - у них можливе загострення серцево-судинних хвороб і в деяких випадках можливі летальні випадки. Також чутливі до вірусу діти віком до шести років.

"Брісбен" - штам групи В. Він найменш небезпечний, жодних серйозних ускладнень не провокує.

За словами завідувачки держустанови "Український центр грипу та гострих респіраторних інфекцій МОЗ України" Тетяни Дихановської, з 3 жовтня почався новий відлік хворих на грип і гострі респіраторні інфекції.

"На 40 тижні, який почався з 3 жовтня, захворіли 153 тис. осіб. З них було госпіталізовано 3,7 тис. осіб, з яких 75% - діти. Були проведені дослідження, вірусу грипу не знайдено, в 51% випадків були визначені віруси парагрипу, а також аденовіруси і респіраторно-синцитіальні інфекції , - заявила вона.

За словами Дихановської, епідемічні пороги в Україні ще не перевищено.

Нагадаємо, в епідемічному сезоні 2015/2016 років (28 вересня 2015 року - 22 травня 2016 року) захворіли 5,8 млн українців, померла 391 особа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram