ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Завдяки учасникам благодійного марафону трьом дітям з пороком серця успішно вживили серцеві імпланти

Операція ще одного - 2-річного хлопчика - очікується найближчим часом.

У дитячому відділенні НІССХ ім. Амосова успішно провели операцію трьом дітям з вадами серця - 5-річній Ані Міненко, 6-річним Ані Желєзніковій і Анжелі Пасічник - зі вживлення серцевих імплантів, гроші на які були зібрані командою # СомненіеChallenge 2.0 у  рамках участі в благодійному марафоні WizzAirKyivCityMarathon. Урочиста виписка дітей відбулася 20 жовтня за участю батьків і волонтерів.

Аня Желєзнікова з мамою Мариною, Аня Міненко з мамою Ольгою, Анжеліна Пасічник з татом Валентином і участники СомнениеChallenge
2.0 Ярослав Пригара, Світлана Панаіотіді, Олександра Погоріла
Фото: Григорій Веприк
Аня Желєзнікова з мамою Мариною, Аня Міненко з мамою Ольгою, Анжеліна Пасічник з татом Валентином і участники СомнениеChallenge 2.0 Ярослав Пригара, Світлана Панаіотіді, Олександра Погоріла

Подібні операції проводяться в Україні безкоштовно, але вартість імпланта становить 100 тисяч гривень, що є величезною сумою для більшості українців, з цієї причини і була потрібна допомога активістів. Сама маніпуляція полягає в такому: під контролем рентгенівських променів спеціальними мініатюрними інструментами імплант-окклюдер доправляють у серце дитини. Лікарі стежать за ходом операції на моніторах.

Анжеліна Пасічник
Фото: Григорій Веприк
Анжеліна Пасічник

Ще одна операція - 2-річному Глібу, на окклюдер якому кошти зібрали учасники спортивного марафону - очікується найближчим часом.

Аня Міненко
Фото: Григорій Веприк
Аня Міненко

Аня Желєзнікова
Фото: Григорій Веприк
Аня Желєзнікова

"Як лікар, я знаю, що нічого не може бути важливішого за врятоване життя. На жаль, багато батьків не в змозі оплатити внутрішньосерцевий імплант для своєї дитини. Він коштує близько 100 тис. грн - непідйомна цифра. До НІССХ ім. Амосова приїжджають на обстеження пацієнти з усіх міст і сіл України, де люди виживають завдяки городу і домашньому господарству. В областях зарплата становить у середньому 2500-4000 грн. За ці гроші складно прогодувати сім'ю, а щоб зібрати кошти на внутрішньосерцевий імплант дитині, та ще й за короткий час, потрібно диво. А це - життя наших дітей!

Величезне спасибі всім благодійникам, які підтримують і залучають громадськість до проблеми вроджених вад серця. Важливо, що ці дітки потребують разової допомоги і їм не потрібна реабілітація. Після ендоваскулярної операції сердечко дитини стає абсолютно здоровим, вона може вести повноцінне життя без обмежень", - розповів ендоваскулярний хірург, який проводив операцію, Богдан Черпак.

Ендоваскулярний хірург Богдан Володимирович Черпак, Аня Міненко, Анжеліна Пасічник (їх він оперував особисто) й Аня Желєзнікова
Фото: Григорій Веприк
Ендоваскулярний хірург Богдан Володимирович Черпак, Аня Міненко, Анжеліна Пасічник (їх він оперував особисто) й Аня Желєзнікова

Усього, в рамках бігового марафону, команда СомненіеChallenge 2.0 та її учасники Владислава Рутицька, Владислав Рашкован, Юрій Гусєв, Ярослав Пригара, Валерія Заружко, Мирослава Улянина, Олександра Погоріла та інші зібрали 260 тисяч гривень, які розподілили між чотирма дітьми. Ще 43 тисячі планують зібрати найближчим часом для 5-річного Максима Ліщенка. Партнером збору коштів виступила  Українська біржа благодійності та БФ "Серця майбутнього".   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram