ГоловнаСуспільствоЖиття

В Академії наук почали заощаджувати на зарплатах учених

В установах Національної академії наук України співробітників відправляють у неоплачувані відпустки.

В Академії наук почали заощаджувати на зарплатах учених
Фото: http://www.rfid-weblog.com

Про це пише Олександр Барановський, науковий співробітник Інституту математики НАН України.

"Насправді і на зарплату вже не вистачає. З 1 березня у відділі фрактального аналізу Інституту математики НАН України, де я працюю, через необхідність заощаджувати бюджетні кошти звільнили співробітницю, яка працювала на допоміжній (не науковій) посаді. А весь інститут накрило ще одне лихо: всі співробітники мусили піти в березні на 5 днів у неоплачувану відпустку", - повідомляє вчений.

За його інформацією, 2012 року на фінансування Національної академії наук у

державному бюджеті України передбачено трохи менше за 2,5 мільярда гривень. Це лише близько 72% від бюджетних потреб академії, що становить 3,4 мільярда гривень. Тому коштів на зарплати просто не вистачає.

"Десь у середині минулого року в нас закінчилася передплата на деякі наукові видання. Немає передплати на такі журнали, як Science, Nature, Physical Review Letters. У нашій галузі (і взагалі в науці) Science і Nature - це головні видання. На жаль, Академія наук не забезпечує нам доступу", - розповідає Сергій Шарапов з Інституту теоретичної фізики імені Боголюбова.

Ростислав Гринів з Інституту прикладних проблем механіки і математики імені Підстригача (Львів) повідомляє, що в установі не вистачає грошей на передбачені законодавством доплати за наукові ступені та вчені звання, за керівництво аспірантами. Також інститут не може собі дозволити купувати папір, картриджі, оплачувати відрядження. Комунальні послуги оплачує завдяки здачі в оренду кількох кімнат. Аналогічна ситуація виникла в багатьох установах НАН України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram