ГоловнаСуспільствоЖиття

Олесь Доній: "Партія регіонів - російські націоналісти"

Партія влади має намір утискати українську мову, щоб підіграти своєму електоратові.

Олесь Доній: "Партія регіонів - російські націоналісти"
Фото: Макс Левин

Таку думку висловив народний депутат Олесь Доній (НУ-НС), коментуючи інформацію про можливе ухвалення цього тижня закону "Про засади державної мовної політики" №9073.

"Ідеологією Партії регіонів є російський націоналізм. Вони цілеспрямовано працюють над звуженням ареалу вживання української мови й української культури. Зрозуміло, що наступ на українську мову вони хочуть затвердити на законодавчому рівні. Тож нічого дивуватися такому розвитку подій", - вважає нардеп.

На його думку, такий крок напередодні виборів є спробою мобілізувати російськомовний електорат: "Вони сподіваються на частину проросійського ядра своєї електоральної групи. Регіонали намагаються здійснити мобілізацію проросійських сил, щоб на розпорошувати голосів на виборах".

"Я вважаю, що тут повинна бути не стільки і не тільки реакція опозиції, як спротив громадянського суспільства. Адже фактично йдеться про перетворення України на міні-Росію. Йдеться не тільки про протест проти чергової ініціативи Партії регіонів, а й про саме існування української мови, української культури та нації. Повинні бути і вуличні акції протесту, і акції інтелектуального спротиву, зокрема, через мобілізацію інтелектуалів, і на політичному рівні. Ті, хто хоче зберегти українську мову та культуру, не повинні віддавати жодного голосу за Партію регіонів і її союзників", - розповів Доній.

На думку народного депутата, новий закон знищить практику використання української мови не тільки в областях, де російську визнають "регіональною", а й по всій Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram