ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні можуть скасувати кримінальну відповідальність за зберігання наркотиків

У Держслужбі виступають за зміну законодавства.

В Україні можуть скасувати кримінальну відповідальність за зберігання наркотиків
Фото: guim.co.uk

В Україні можуть скасувати кримінальну відповідальність за зберігання наркотиків для власного вжитку.

Про це заявив глава української Держслужби з контролю за наркотиками Володимир Тимошенко, пише Радіо Свобода.

Він сказав, відомство працює над новою концепцією боротьби з розповсюдженням наркоманії, а до кінця року зможе запропонувати зміни до законодавства.

Відомство вивели зі складу МОЗ, але право на складання списків наркотичних речовин та на визначення кількості, дозволеної до зберігання, відповідно до законодавства, залишилося у міністерства.

"Якщо йдеться про декриміналізацію пропозиції наркотиків, то цього не може бути, тут тільки репресивні заходи. А для споживачів, то наша позиція тут інша. Раніше ми всіх їх, як кажуть, "під одну гребінку стригли". Багато питань, які потрібно буде переглянути. Причому таким чином, щоб зі споживачами наркотиків не боротися репресивними методами", - заявив він у розмові з Радіо Свобода.

Він також запевнив, що співробітники служби за допомогою фахівців Інституту права Національної академії наук зможуть запропонувати зміни до законів вже до кінця нинішнього року.

Експерти зазначають, що такі зміни вкрай необхідні, оскільки репресивні методи боротьби себе не виправдовують

"В Україні кожен 12-й засуджений отримав кримінальне покарання за перевищення дозволеного до зберігання для власного вжитку кількості наркотичних речовин. Після того, як МОЗ знизило цю цифру, в'язниці переповнилися наркозалежними, які не скоювали злочинів проти інших людей", - розповів Радіо Свобода експерт з наркополітики Павло Скала.

"Були знижені дозволені обсяги найбільш розповсюджених наркотичних речовин: опію і опію ацетильованого. 70% наркозалежних, які перебувають на обліку, залежать саме від опіоїдів. Рівень їх криміналізації в 100 разів вище, ніж у сусідній Росії. В Україні кримінальна відповідальність за ці речовини починається з 0,005 грама. В Росії це 0,5 грама. У більшості країн ЄС відповідальність передбачається з 1 грама", - зазначив експерт.

Він нагадав, що за незаконне зберігання наркотиків в Україні можна отримати до 10 років в'язниці. На його думку, в Україні ніколи не було системної боротьби з наркобізнесом, а була лише реакція на наслідки - репресії хворих на наркозалежність.

У свою чергу голова правління Асоціації учасників замісної терапії Ольга Бєляєва зазначає, що якщо держава не змінить політику, то наркозалежні можуть стати найбільшою групою серед засуджених. "Потреба у вживанні в наркозалежних, це як болить зуб, і не можеш ні про що думати, поки не вип'єш ліки. В результаті наркозалежні є другими за кількістю серед засуджених. Є й зовсім інші ситуації. Під цю статтю потрапляють і молоді люди без будь-якої залежності, які вживали марихуану на вечірці і потрапили в таку ситуацію", - сказала в коментарі для Радіо Свобода Бєляєва.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Верховна Рада ухвалила, а Президент Віктор Янукович підписав закон про посилення відповідальності за незаконний оборот наркотиків. Ініціатором законодавчих змін був Кабінет міністрів. Серед аргументів за ухвалення такого закону наводилися факти зростання кількості наркозалежних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram