ГоловнаСуспільствоЖиття

Полоненим українцям в Лівії погрожували розстрілом

Ув'язнені скаржаться на українських дипломатів.

Полоненим українцям в Лівії погрожували розстрілом
Заключенные украинцы в Ливии
Фото: Washington Post

Адвокати українців, над якими триває суд у Лівії, стверджують, що підсудні невинні, тому що змушені були обслуговувати військову техніку сил Муаммара Каддафі під загрозою розстрілу.

Про це пише "Сегодня".

Останнє засідання суду, на якому розглядали справу, відбулося 21 травня, наступне має відбутися на початку червня.

За словами українського правозахисника, який побував на судовому процесі в Тріполі, Станіслава Селіванова, під час засідання 21 травня лівійський військовий прокурор висунув проти громадян СНД чотири статті обвинувачення.

Після перекладу слів військового прокурора українським полоненим зробили заяву їхні адвокати-лівійці, вони попросили розконвоювати і відпустити під домашній арешт всіх затриманих. Вперше за всі засідання військового суду виступив адвокат українських підсудних Тарік Абухалялі.

За словами Селіванова, в своїй промові адвокат переконливо довів, що статті, за якими пред'явлено обвинувачення, затриманих не стосуються, тому що українські громадяни були змушені обслуговувати військову техніку під загрозою розстрілу.

Все звинувачення ґрунтується на свідченнях полковників армії Каддафі - Абду Саляма і Мухаммеда Архан, які звинуватили затриманих.

Виданню пощастило зв'язатися по телефону з одним із заручників, який попросив не називати його ім'я. "Нам все гірше і гірше. Всі поголовно хворіють. На засіданнях суду українські дипломати присутні, ніяк не впливаючи на перебіг судового процесу. У нашій камері з розваг - тільки телевізор. Хлопці дуже напружені і сильно нервують, кінця цього всього не видно", - наводить видання його слова.

Нагадаємо, військовий суд Тріполі в квітні почав розгляд справи проти 22 громадян України, які у вересні були затримані за підозрою в пособництві військам поваленого полковника Муаммара Каддафі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram