ГоловнаСуспільствоЖиття

В ЮНЕСКО обговорять, як українці захищають Лавру і Софію

Очікується, що резолюція буде критичною.

В ЮНЕСКО обговорять, як українці захищають Лавру і Софію
Фото: history.tom.ru

На 36-й сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО обговорять долю Софії Київської та Печерської лаври.

Про це повідомляють у прес-службі депутата Київради

Олександра Бригінця.

Відповідне питання стоїть під №90 в порядку денному сесії ЮНЕСКО в розділі 7Б (за збереження пам'яток історії та культури).

Як зазначає аналітична служба ЮНЕСКО, яка готувала документи до сесії, Організація Об'єднаних Націй планує ухвалити резолюцію про те, що найгірші прогнози ЮНЕСКО щодо Києва стали реальністю - забудовники зводять висотні будівлі навіть у буферній зоні на схилах Дніпра.

У проекті резолюції сказано, що якщо Київ не вживе термінових заходів для припинення забудов уздовж Дніпра, то ландшафту схилів буде заподіяно незворотної шкоди, а також, хоча кілька років тому на прем'єр-міністра України було покладено завдання перевірити всі скандальні забудови в історичній частині міста, відповідно до чинного законодавства, наразі немає жодного дослідження монастирського ландшафту. Незважаючи на неодноразові прохання, не введено мораторію на висотність будівель, споруджених у зоні панорами схилів Дніпра. Відсутність механізмів захисту та планування сягнула тривожного рівня.

На думку ЮНЕСКО, шкідливі наслідки для спадщини можна зменшити, змінивши запропоновані проекти забудови та знісши вже наявні. Тому в ЮНЕСКО рекомендують офіційному Києву контролювати масштаб і дизайн проектів будівництва, розробити плани для буферних зон і навколишнього середовища на підставі ретельного аналізу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram