ГоловнаСуспільствоЖиття

Прикордонники не випустили з України понад 2,5 тис. дітей

Держприкордонслужба закликає уважніше оформляти документи.

Прикордонники не випустили з України понад 2,5 тис. дітей
Фото: Макс Левин

Щорічно в період літніх канікул суттєво збільшується кількість відмов у пропуску через державний кордон дітей. Тільки від початку року співробітники Державної прикордонної служби відмовили у пропуску 2557 дітям.

Про це повідомили в прес-службі відомства.

Основною причиною цього стало вкрай недбале ставлення батьків та організаторів поїздок дітей. Більшість, а це 1363 дитини, не змогли перетнути кордон, оскільки було відсутнє доручення від батьків. Ще у 995 дітей були недійсні документи, ще 199 дітей не перетнули кордон з інших причин.

Для того, щоб подорож дітей була комфортною і без зайвих клопотів, Державна прикордонна служба України ще раз нагадала батькам та організаторам поїздок дітей про необхідність уважніше ставитися до оформлення документів. Із цих питань прикордонники радять громадянам консультуватися з туристичними фірмами, послугами яких вони користуються, також необхідну інформацію можна отримати на сайті прикордонного відомства dpsu.gov.ua.

Основними причинами відмов у пропуску залишаються відсутність доручень від батьків, які необхідні якщо дитину супроводжує лише один із батьків або уповноважена ними особа. Крім того, серед причин є також недійсні документи для закордонних поїздок, відсутність документів на право перетинання кордону, відсутність фото дітей у документах батьків, закінчення терміну дії паспорта, технічна несправність документа.

Згідно з чинним законодавством України неповнолітні громадяни України можуть виїжджати з України за наявності проїзного документа дитини, який видають дітям віком до 18 років, або якщо вони вписані в закордонний паспорт одного з батьків. При цьому в паспорти батьків вклеюються фотографії дітей із 5-річного віку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram