ГоловнаСуспільствоЖиття

"Укрзалізниця" нагадає на квитках про необхідність документів на дітей

Без оригіналу документа про вік дитини проїзд неможливий.

"Укрзалізниця" нагадає на квитках про необхідність документів на дітей

"Укрзалізниця" почала друкувати на квитках нагадування про необхідність мати оригінал документа, що свідчить про вік дитини.

Як нагадує прес-служба відомства, без такого документа проїзд із дитиною неможливий.

"У розпал літнього сезону нерідкі випадки, коли виникають конфлікти з провідниками, яким правила перевезень не дозволяють пускати в потяг пасажира з дитиною без відповідних документів", - зазначає відомство.

З липня минулого року, як свідчать "Правила перевезень пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України", щоб перевезти потягом дитину до 14 років, обов'язково потрібно мати при собі оригінал документа, що підтверджує її вік. Також у правилах зазначено, що подорожувати залізничним транспортом дитина може тільки з дорослим.

Оригінал документа, який підтверджує вік дитини, пасажири з дітьми повинні пред'явити провіднику, коли сідають у поїзд і дорогою. Щоб уникнути конфліктних ситуацій, якщо в пасажира не виявиться оригіналу документа на дитину, провідник може запропонувати пасажиру здійснити доплату до дитячого квитка, як за дорослий. Оформляти таку доплату має право начальник поїзда.

"Звичайно, дуже хочеться, щоб наші пасажири чітко дотримувалися правил перевезень, берегли свої і наші нерви. Буває, що мама чи бабуся за 5 хвилин до відправлення поїзда похапцем шукає свій вагон, а потім виявляється, що не має відповідного документа на дитину. У таких випадках суто по-людськи нам складно відмовляти в перевезенні діток, а пасажири починають тиснути на жалість, плачуть, скандалять, вважають себе постраждалими і штовхають нас на порушення посадових обов'язків", - каже провідник поїзда №63 Харків-Київ Тамара Смоляннікова.

Про обов'язкову наявність оригіналу документа, що підтверджує вік дитини, пасажирів попереджають касири, коли оформлюють дитячі проїзні документи, а на вокзалах про це оголошують по гучномовцю. Також для нагадування пасажирам із дітьми про правила проїзду відповідні оголошення розміщено на інформаційних табло вокзалів і кас.

Нагадаємо, дитина до 6 років може їхати в потязі безкоштовно, якщо не займає окремого місця і їде з дорослим пасажиром.

Якщо пасажир везе понад одну дитину до 6 років, то повинен придбати дитячий проїзний документ на кожне місце, яке займають діти. Ціна дитячого квитка становить 75% вартості квитка дорослого пасажира.

24 червня стався інцидент: пасажирка поїзда Харків - Херсон не мала документів на 1,5-річного сина і 3,5-річну доньку, через що провідниця вирішила висадити її з вагона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram