ГоловнаСуспільствоЖиття

Біля Севастополя виявили будинок, споруджений із мусульманських надгробків

Найстаріший камінь датовано 1800 роком.

 Біля Севастополя виявили будинок, споруджений із мусульманських надгробків
Фото: korrespondent.net

У селі Верхньосадовому (до 1944 року - Дуванкой) Севастопольського району виявлено будинок, для спорудження якого використано мусульманські надгробні камені.

За даними прес-служби Духовного управління мусульман Криму (ДУМК), на камені натрапили у споруді 1952 р. забудови, замінюючи вікна і двері.

На місце прибув представник ДУМК, він вивчив витягнуті зі стін камені. Написи на них зроблено давньою кримськотатарською мовою. Найстаріший камінь датовано 1800 роком, він був установлений над могилою жінки на ім'я Асіє. Також удалося прочитати написи на надгробках жінки, похованої 1913 року, чоловіка, похованого 1903 року, чоловіка, похованого 1911 року, жінки, рік поховання якої визначити неможливо, чоловіків, похованих 1904-го і 1913 року.

До 1944 року кримські татари становили більшість населення Дуванкоя, у селі були три мечеті та велике мусульманське кладовище Азізлер. Зараз їх не існує, однак оскільки будинок зведено поруч із територією колишнього цвинтаря, каміння на будівництво, мабуть, узяли звідти.

Нагадаємо, Духовне управління мусульман Криму (ДУМК) вимагає створити у Верховній Раді України слідчу комісію з розслідування фактів масового поховання іноземних трудових мігрантів в селищі Ісмаїл-Бей поблизу Євпаторії, тіла яких не розпізнано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram