ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні затверджено концепцію розвитку чорнобильських зон

Заплановано перетворити об'єкт "Укриття" на екологічно безпечну систему.

В Україні затверджено концепцію розвитку чорнобильських зон
Фото: img0.liveinternet.ru

Кабінет Міністрів затвердив концепцію реалізації державної політики у сфері розвитку діяльності в окремих зонах радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи до 2018 року.

Про це йдеться в розпорядженні уряду №535 від 18 липня.

Метою концепції є визначення напрямів і пріоритетів організаційної, виробничої, науково-технічної, природоохоронної й іншої діяльності в зоні відчуження, спрямованої на мінімізацію екологічної небезпеки та збереження природних багатств, матеріальних, духовних і культурних цінностей, забезпечення стійкості та біорізноманіття її екосистеми, а також використання зони відчуження з господарською метою.

Для цього передбачено удосконалити захисні бар'єри, зміцнити гідротехнічні споруди, здійснити заходи для зниження ризику лісових пожеж у зоні відчуження, зменшити обсяги міграції радіоактивних речовин за межі зони під час екстремального вітру, урагану, смерчу, а також зменшити обсяги техногенного поширення радіонуклідів.

Також заплановано припинити експлуатацію Чорнобильської атомної електростанції та перетворити об'єкт "Укриття" в екологічно безпечну систему, а також збудувати в зоні відчуження комплекс об'єктів для поводження з радіоактивними відходами.

Є всі підстави вдихнути життя в спорожнілі та мляві території, міста, населені пункти. А це все - робочі місця, додаткові доходи нашого бюджету і країни

— Микола Азаров, прем'єр-міністр України

Концепція передбачає розвиток виробництва, пов'язаного з дезактивацією обладнання та матеріалів, що перебувають у зоні відчуження, аби відновити їх господарське використання, відпрацювати питання про розміщення плавильного виробництва, щоб отримувати метал для виготовлення контейнерів (бочок), у яких зберігатимуть радіоактивні відходи.

Передбачено також можливість реалізації проекту у сфері зеленої енергетики, в тому числі розміщення вітрових і сонячних електростанцій, вирощування сільськогосподарських енергетичних культур (ріпаку, верби) і розміщення виробництва з їх переробки.

Фінансувати концепцію планують коштом державного бюджету, грантів, подарунків, благодійних внесків, а також інших, зокрема, отриманих унаслідок реалізації окремих видів діяльності на території зони відчуження.

Кабмін доручив Міністерству надзвичайних ситуацій разом з Державним агентством з управління зоною відчуження розробити та подати у місячний строк (до 18 серпня) план заходів щодо реалізації концепції.

МНС виступає за поступове скасування обмежень на ведення господарства в зонах обов'язкового та гарантованого відселення ЧАЕС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram