ГоловнаСуспільствоЖиття

Жителів Конча-Заспи закликають застрахуватися від повеней

Учені змоделювали територію можливого підтоплення.

Жителів Конча-Заспи закликають застрахуватися від повеней
Фото: segodnya.ua

Осіб, які будують будинки на територіях, яким потенційно загрожує затоплення в разі сильних повеней, необхідно зобов'язати страхувати своє майно, щоб держава не витрачала кошти на компенсацію збитків, вважає завідувач відділу математичного моделювання навколишнього середовища Інституту проблем математичних машин і систем НАН України Марк Железняк.

"Якщо ти хочеш побудувати гарний будинок біля річки, скажімо, в Конча-Заспі, то повинен купити страховку, яка повністю покриє наслідки руйнування. Причому що більший будинок і що ближче він розміщений до води, то більша вартість страхування. Так вбивають двох зайців одразу. Бо часто виходить, що МНС рятує людей, які звели маєтки в тих місцях, де жити не можна. Якби там була обов'язковою висока страховка, то там будинок не будували б. Друге - коли сталася повінь і будинок зруйновано, то людина біжить у державні органи по компенсацію втрат, але ж вона самостійно збудувала там будинок і не застрахувала його", - сказав він на прес-конференції в середу в Києві.

Марк Железняк навів як приклад США, де на всій території країни прораховано зони, які можуть бути затоплені внаслідок повеней, що трапляються раз на сто років.

"Ми моделювали Конча-Заспу, Бориспільський район. Мене дуже здивувало, що люди побудували доволі дорогі котеджні містечка в селі Вишеньки, яке затоплювало востаннє 1970 року. Там збудовано дамбу, але вона не захищає від дуже великих повеней. Це, напевно, найбільш вразливе місце біля Києва", - зазначив учений.

Як повідомляли раніше, в Конча-Заспі вирубали 9 гектарів лісу під елітну школу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram