ГоловнаСуспільствоЖиття

У Київській області сотня "чорнобильців" оголосили голодування

Людям урізали виплати та позбавляють статусу ліквідатора.

У Київській області сотня "чорнобильців" оголосили голодування
Фото: news.online.ua

На Київщині в місті Сквира безстрокове голодування оголосили близько ста "чорнобильців". Люди звинувачують місцевий Пенсійний фонд у порушеннях під час перерахунку пенсій, через що виплати зменшилися фактично вдвічі.

При цьому людей почали позбавляти статусу ліквідаторів.

За словами протестувальників, Пенсійний фонд більш ніж через чверть століття після аварії вимагає від "чорнобильців" документи про те, де вони працювали під час аварії та скільки. Річ у тім, що більшості підприємств вже не існує, як і їх правонаступників. А на додачу і документів. Так було й раніше, свої виплати люди отримували через рішення судів. Зате тепер Пенсійний фонд скасував старе рішення суду.

Місцеві "чорнобильці" згадали протести в Києві біля Верховної ради і заявили, що на такий штурм готові й тут. Головний рахівник пенсій у Сквирі на телефонні дзвінки журналістів не відповів.

Ми зробили певні кроки. Але подальше підвищення пенсій для нас проблематичне. Тому що пенсія чорнобильця удвічі вища середньої пенсії по країні.

— Віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко

Голова району Микола Горбалинський, під чиїми вікнами і протестують "чорнобильці", спочатку заявив, що проблеми немає, а потім сам звинуватив людей у наклепі. "Тут фактично 2-3 рази на тиждень приїжджають з області, жодних порушень, що ще?" - заявив чиновник.

Нагадаємо, раніше "чорнобильці" встановили наметове містечко біля стін Луганської облдержадміністрації.

Також додамо, що 5 червня Верховна Рада ухвалила законопроект про гарантії виконання рішень судів, який передбачає скасування пільг для окремих категорій громадян. А вже 22 червня Президент Віктор Янукович підписав документ. Як відомо, розгляд цього законопроекту восени минулого року викликав хвилю протестів. зокрема, "чорнобильці" та "афганці" намагалися штурмувати Верховну Раду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram