ГоловнаСуспільствоЖиття

Очистку Дніпра оцінили в 5 мільярдів гривень

За запевненням екологів, якщо найближчим часом влада не візьметься за очищення річки, то через 350 років вона перетвориться на скупчення боліт!

Очистку Дніпра оцінили в 5 мільярдів гривень

У Дніпропетровську екологи придумали 15-річний план очищення Дніпра вартістю 4,8 млрд гривень.

За запевненням екологів, якщо найближчим часом влада не візьметься за очищення річки, через 350 років Дніпро перетвориться на скупчення боліт.

"Суть проекту екологічного оздоровлення русла Дніпра в межах Дніпропетровська полягає в тому, щоб засипати піском водосховища, які замулюються. Ми хочемо відновити території загальною площею близько 760 га вздовж берегів, які зараз затоплені водосховищами. Це дозволить поліпшити проточність уздовж берегів і сприятиме припиненню накопичення мулу. Проект передбачає обладнання локальних очисних споруд у гирлах усіх зливових колекторів, які впадають у Дніпро на території проектної діяльності, берегоукріплення всіх відновлених територій габіонними конструкціями завдовжки 32 км", - заявив заступник головного інженера інституту "Дніпрогіпроводгосп" Віктор Дем'янов.

За його словами, якщо проект реалізують, то повністю очистять замулені ділянки між лівим берегом і островом Зеленим (на площі 33 га), мілководні ділянки Самарської затоки, покращає проточність Мандриківської затоки.

Водночас в управлінні міськради з охорони навколишнього середовища заявили: на реалізацію цього проекту в міськбюджеті грошей немає.

"Дніпру необхідна негайна програма з очищення стоків - і поверхневих, і промислових. Як можна чистити, якщо в річку впадає величезна кількість стоків... Для початку потрібно розділити стоки, зробити нормальну систему зливової каналізації, упорядкувати промисловий стік і т. ін.", - зазначили в управлінні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram