ГоловнаСуспільствоЖиття

Цього року українську армію очікує масштабне скорочення

У Генштабі повідомляють, що в першу чергу розформують обслуговуючі частини.

Цього року українську армію очікує масштабне скорочення
Фото: www.segodnya.ua

2012 року в ЗСУ скоротять 8 тис. посад в обслуговуючих частинах.

"Сьогодні законом України "Про чисельність Збройних сил України" встановлено, що на 2012 рік особовий склад війська повинен бути на рівні 184 тис., з них - 139 тис. військовослужбовців.

Щоб вирішити цю проблему, ми беремо на "озброєння" перевірені методи, які вже добре зарекомендували себе і дали прекрасні результати. Тому, в першу чергу, скороченням підлягатимуть частини, які обслуговують армію. Це бази зберігання боєприпасів, надлишкового майна, озброєння, техніки, управління експлуатації спеціальних об'єктів тощо.

Масштабні скорочення українська армія вже пережила. За останні десять років найбільші за чисельністю скорочення припали на період з 2004 по 2007 рік: 2004 - 70 тис., 2005 - 40 тис., 2006 - 24 тис., 2007 - 21 тис."

— Дмитро Саламатін, міністр оборони

Ці та схожі структури вже тривалий час є тягарем для української армії, які не дають можливість їй повноцінно працювати над бойовою підготовкою. Цього року в частинах забезпечення планується скоротити 8 тисяч посад", - повідомив перший заступник начальника головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майор Володимир Талалай в інтерв'ю газеті "Народна армія".

За словами генерал-майора, за рахунок скорочення обслуговуючих структур отримає новий імпульс для розвитку авіація, протиповітряна оборона, високомобільні десантні війська.

Як повідомляли, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про чисельність Збройних сил України на 2012 рік.

Відповідний законопроект підтримали 256 народних депутатів.

Відповідно до законопроекту, 2012 року чисельність збройних сил планується скоротити на 8 тис. осіб.

За словами начальника Генерального штабу - Головнокомандувача ЗСУ генерал-полковника Григорія Педченка, цей документ розроблено у відповідності з програмою скорочення чисельності збройних сил, яке планується компенсувати шляхом оновлення та модернізації військової техніки.

Водночас голова Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко зазначив, що зараз у збройних силах України налічується 22 тис. вакантних місць, тому більш доцільним кроком на сьогодні має бути заохочення військовослужбовців до подальшої службі у збройних силах, а не скорочення їх чисельності.

Як повідомляли раніше, Міноборони має намір скоротити чисельність Збройних сил з 193 тис. до 100 тис. осіб до 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram