ГоловнаСуспільствоЖиття

Вагітним жінкам зменшать вихідну допомогу

Документ планують передати на розгляд Верховної Ради до парламентських виборів.

Вагітним жінкам зменшать вихідну допомогу

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності пропонує здійснювати мінімальні виплати жінкам, які пропрацювали на новому місці роботи менш ніж 180 календарних днів.

У фонді розробили законопроект, який обмежить допомогу розміром нарахувань на мінімальну зарплату (зараз зарплата 1 102 грн), якщо жінка до відпустки через вагітність і пологи пропрацювала на новому місці роботи менш ніж 180 календарних днів протягом останніх 12 місяців. Документ планують передати на розгляд Верховної Ради до парламентських виборів.

Нагадаємо, що зараз виплату розраховують на підставі реальної зарплати, що активізувало шахрайства з метою отримати підвищену допомогу. Від початку року кількість таких фактів зросла на 4%, сказали у фонді. Витрати на виплату допомоги через вагітність і пологи побільшали на 15,1%, тоді як народжуваність зросла на 6,8%.

Схема полягає в тому, що роботодавець наймає жінку приблизно за місяць до відпустки через вагітність і пологи і нараховує їй підвищену зарплату, що дозволяє їй пізніше отримати з фонду значні обсяги матеріальної допомоги.

"Оскільки роботодавець може встановити співробітникам максимальну зарплату в 18,5 тис. грн, то за 126 днів відпустки  через вагітність і пологи сума допомоги перевищить 78 тис. грн", - зазначає в. о. директора виконавчої дирекції фонду Тамара Нагорна. Начальник відділу соцвиплат фонду Ганна Харченко додає, що з такої зарплати їхній фонд отримає внесок у розмірі 450 грн за місяць, тоді як щоденний розмір допомоги (виплат на період відпустки) становитиме 620 грн, тобто 18,6-19,22 тис. грн за місяць. У фонді зазначають, що кількість виплат за високими зарплатами зросла наразі лише на 1%.

"З погляду справедливості недобре пропрацювати місяць, отримати більшу зарплату і піти в декрет з великою виплатою, але, з іншого боку, їхнє бажання отримати хоч щось від держави зрозуміле", - вважає заввідділу соцполітики Національного інституту стратегічних досліджень Ольга Піщуліна. Схеми застосовують і в інших сферах. "Можна пропрацювати на заводі 40 років і отримувати мінімальну пенсію, а є пройдисвіти, які за три роки до виходу на пенсію влаштовуються на держслужбу і потім отримують максимальні виплати", - пояснює пані Піщуліна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram