ГоловнаСуспільствоЖиття

Регіонали запропонували відновити в Києві пам'ятник Столипіну

Автори ідеї переконані в необхідності "відновлення історичної справедливості".

Регіонали запропонували відновити в Києві пам'ятник Столипіну
Петр Столыгин
Фото: jurliga.ligazakon.ua

Група народних депутатів від Партії регіонів рекомендує парламенту ухвалити рішення щодо відновлення та встановлення в Києві зруйнованого 1917 року пам'ятника державному діячу і реформатору Петрові Столипіну.

Відповідний проект постанови "Про заходи щодо збереження реформаторської спадщини видатного державного діяча Петра Аркадійовича Столипіна" зареєстрували у ВР депутати від Партії регіонів Валерій Бондик, Едуард Прутнік, Олексій Плотніков та інші.

Проектом постанови передбачено урочисто, на державному рівні, провести заходи зі збереження реформаторської спадщини Столипіна. Кабміну рекомендують протягом тижня з дня ухвалення цієї постанови створити організаційний комітет для підготовки та проведення заходів зі збереження спадщини Столипіна. При цьому Державний комітет телебачення і радіомовлення України має організувати тематичні теле- та радіопередачі, а Державна архівна служба України - виставки архівних документів, присвячених Столипіну.

Окрім того, запропоновано рекомендувати Раді Міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській і Севастопольській міським держадміністраціям під час викладання історії України та політології приділити увагу значенню "столипінських реформ для соціально-економічного розвитку України".

Національному банку України передбачається запропонувати виготовити і ввести в обіг ювілейну монету, присвячену 150-річчю з дня народження Столипіна; "Укрпошті" - видати серію поштових марок.

Також депутати пропонують рекомендувати місцевим органам виконавчої влади й органам місцевого самоврядування в установленому порядку опрацювати питання відновлення та встановлення в Києві зруйнованого 1917 року пам'ятника Столипіну.

У пояснювальній записці автори проекту постанови зазначили, що ухвалити цей документ необхідно "з метою відновлення історичної справедливості, враховуючи велике значення столипінських реформ для соціально-економічного розвитку України та у зв'язку з тим, що особистість Петра Аркадійовича Столипіна не знайшла своєчасного відображення в проекті постанови Верховної Ради України про пам'ятні дати та ювілеї у 2012 році".

"Окрім того, враховуючи суспільний запит на відродження історичних витоків державності, процес переосмислення історичної спадщини та наслідків соціально-економічних реформ початку ХХ століття, необхідність відновлення історичної пам'яті шляхом відтворення втрачених пам'яток історії, повернення до витоків історичного розвитку України, а також беручи до уваги значення столипінських реформ для соціально-економічного розвитку України, виникає необхідність ухвалення цієї постанови", - сказано в пояснювальній записці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram