ГоловнаСуспільствоЖиття

У мешканців України заберуть небезпечні гаджети

На 2013 рік заплановано проведення перевірок радіовипромінювальних пристроїв фахівцями НКРСІ.

У мешканців України заберуть небезпечні гаджети
Фото: tsn.ua

Незабаром різноманітні гаджети, які продають в Україні, зокрема мобільні телефони та комп'ютери, стануть безпечнішими.

Про це повідомили в прес-службі Національної комісії з питань регулювання зв'язку та інформатизації (НКРСІ), пише "Комсомольская правда в Украине".

На 2013 рік заплановано проведення перевірок радіовипромінювальних пристроїв фахівцями НКРСІ спільно з Держінспекцією з питань захисту прав споживачів.

У прес-службі також уточнили, що перевірятимуть усі без винятку пристрої, які ввозять в Україну і які надходять у торговельні мережі. Перевірки стосуватимуться мобільних телефонів, комп'ютерів із радіомодулем (із Bluetooth, наприклад), планшетів, бездротових мишок, МФУ (багатофункціональний пристрій), автомобільних пристроїв і навіть рацій для дитячих іграшок.

Такі нововведення стали можливими завдяки законам "Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції" та "Про загальну безпечність нехарчової продукції", які набули чинності в середині минулого року.

Експерти відомств зможуть брати зразки продукції на експертизу, а також установлювати обмежувальні заходи на ринку: забороняти продавати продукцію, виключати її з обігу, відкликати товар.

Цікаво, що небезпечний товар можуть відкликати, навіть якщо він є в користувача. А ще держоргани матимуть право штрафувати порушників на суму до 50 тис. грн, а за повторне порушення - до 85 тис. грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram