ГоловнаСуспільствоЖиття

50 тис грн за Бандеру

На цьому тижні UEFA може зняти кілька балів в української збірної з футболу через доповідь FARE щодо расизму українських фанатів. Українські фанати, звісно, не cвяті, але робота FARE останнім часом викликає дуже багато запитань. Проаналізуємо, як куються штрафи для українського футболу.

Фото: news.nikcity.com

Звіти про фашизм на українських трибунах складає FARE — мережа "Футбол проти расизму в Європі". Ця організація офіційно співпрацює з UEFA і має велику вагу. Після рапорту FARE в 2011 році львівські «Карпати» сплачують 25 тисяч євро штрафу за банер «Турки геть» під час матчу з Туреччиною. В серпні 2012 року «Карпати» віддають UEFA ще 50 тисяч гривень за банер, на якому був зображений Степан Бандера.

Навіть за згадку про воїнів ОУН-УПА сьогодні українські футбольні клуби вимушені платити штрафи. І чималі. Ось так виглядають списки карної символіки для FARE :

Про Бандеру є й таке уточнення в звіті за 2009-й рік:

Сукупно лише за 2011-2012 роки львівська команда «Карпати» виплатила штрафів на 517 тисяч гривень. А вже в липні 2013 року «Карпати» знову штрафують за «неонацизм» на 150 тисяч гривень. FARE викачує мільйони гривень з українського футболу до UEFA .

Сучасний футбол взагалі надто комерціоналізований. Професійні команди чільних ліг Європи переповнені іноземними легіонерами, футболісти постійно займаються імітацією травм, спалахують і скандали щодо договірних матчів. Фанати України, як і всієї Європи, гостро протестують проти сучасного футболу. І скидається на те, що FARE функціонує як ще один чинник тіньової комерціоналізації футболу та тиску на уболівальників. Той, хто не хоче домовлятися з монополістами ринку – легко може стати жертвою кампанії проти расизму. І в результаті зазнати збитків, а інколи навіть втратити ігрові бали.

Втім, з України FARE не лише ретельно висмоктує кошти, але маємо ще репутаційні втрати. FARE через UEFA , по суті, диктує українцям, якою має бути наша історія, та ким мають бути наші герої. Діяльність організації дедалі більше нагадує комітет цензури. Завтра до расизму можуть прирівняти, наприклад, вишиванку.

Спостерігається цікава закономірність. FARE звітує щодо всіх українських команд, проте найбільше уваги зосереджено саме на львівських «Карпатах» та столичному «Динамо». Чому саме ці українські команди? Трибуни харківського «Металіста», сімферопольської «Таврії» та запорізького «Металургу» мають не менше наповнення націоналістичною чи ультраправою символікою.

Можливо, це пояснюється тим, що координатором програм по східній Європі від FARE є Павло Клименко, колишній антифа-хуліган - про що він сам розказував західній пресі. Клименко був фанатом київського «Арсеналу». Як відомо, саме фанати «Карпат» та «Динамо» – найбільші вороги лівих фанатів «Арсеналу». Це також пояснює, чому саме фанатів «Арсеналу» фінансує FARE .

Павло Клименко у фіолетовому шалику Арсенала. Разом з іншими вболівальниками цього клубу
Фото: ФБ Павла Клименка (наразі фото вже видалено)
Павло Клименко у фіолетовому шалику Арсенала. Разом з іншими вболівальниками цього клубу

Вже багато років ця організація виплачує тисячі євро на заходи, спрямовані проти расизму. Щоб отримати кошти, достатньо скинути фотозвіт про якийсь захід на сайт організації. Наприклад, фани київського «Арсеналу» неодноразово користувалися фінансовою допомогою FARE: проводили кінопокази спільно з польським відділенням FARE, футбольні турніри проти расизму, вивішувалися тематичні банери на трибунах і так далі.

Павло Клименко разом з Віталєм Дудіним тісно співпрацювали з благодійним фондом Р.І.Марочкіної, який отримав кілька грантів від німецького комуністичного фонду Рози Люксембург. Головою наглядової ради фонду є Олег Верникю

Фото: Надано автором

Для того, аби було зрозуміло, яке середовище представляє координатор програм FARE Клименко, також зазначимо, що він і нині співпрацює з Верником та Дудіним. Але вже в рамках комуністичної профспілки «Захист праці» . Її голова – Олег Верник, який очолює Міжнародну організацію по спостереженню за виборами CIS-EMO. А в ній, в свою чергу, головує багаторічний політолог Кремля Олексій Кочетков, у минулому - член російської шовіністичної структури РНЕ (за даними сайту from-ua). В своїй статті для комуністичного сайту Клименко також згадує друга Антона Шеховцова, дослідника політичного радикалізму, який публічно заявляв в інтерв’ю закордонній пресі, що українські фанати «розміщують портрети фашиста Степана Бандери». Шеховцов був членом «Євразійського союзу молоді», чия діяльність на території України заборонена СБУ – через плюндрування державного гербу України на горі Говерлі.

Але крім комуністів і Кремля, є ще одна сторона, зацікавлена в тому, щоб на українських трибунах не було портретів Бандери та символіки ОУН-УПА. Східноєвропейський звіт FARE видається в Польщі. І польський філіал FARE відігравав велику роль у розгортанні кампанії в Україні.

Можливо, це також стало причиною того, що боротьбу з неонацизмом в FARE свідомо підмінюють боротьбою з українським національно-визвольним націоналізмом. А UEFA , по суті, є мовчазним заручником відвертого тиску комуністів на Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram