ГоловнаСуспільствоЖиття

Відкритий лист редакції LB.ua до міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка

10 січня 2014 року у Києві біля будівлі Києво-Святошинського райсуду (вул. Мельниченка, 1) проти фотокореспондента LB.ua Левіна Максима Євгенійовича, було скоєно злочини, передбачені ст.ст. 171, 194 та 365 Кримінального кодексу України.

10 січня 2014 року близько 16:00 Максим Левін прибув до будівлі вказаного суду з метою виконання своїх професійних журналістських обов'язків та редакційного завдання. Приблизно о 19:00 співробітники спецпідрозділу МВС «Беркут» почали силове розблокування будівлі суду, між міліцією та звичайними громадянами почалася бійка. Фотокореспондент LB.ua фіксував події за допомогою фотокамери Nikon D800, об'єктиву Nikon 24 mm f 2,8 та спалаху Canon Speedlight 580 EXII.

У якийсь момент «Беркут» почав застосовувати спецзасоби проти громадян. У цей час Максим Левін був на відстані 5-10 метрів від епіцентру подій та виконував свої професійні журналістські обов'язки. Свідком цього є його колега, журналіст видання Цензор.НЕТ Олексій Чернишов, який працював поруч.

Несподівано двоє чи троє співробітників «Беркуту» почали бити Максима Левіна по ногах та тілу кийками, хоча він кричав, що є журналістом. Також Максим Левін показував бейдж «Преса», у нього був великий фотоапарат у руках. Але «Беркут» не реагував на це, один навіть відповів у нецензурній формі, що йому все одно, що перед ним журналіст.

Коли міліція припинила бити Максима Левіна, він знову почав фотографувати. Побачив, як співробітник “Беркуту” застосовує спеціальні засоби проти людини похилого віку, яка не опиралася. Коли почав фіксувати інцидент на фотокамеру, міліціонер спеціально вдарив по ній. Внаслідок чого були пошкоджені об'єктив Nikon 24 mm f 2,8 та спалах Canon Speedlight 580 EXII.

Таким чином «Беркут» завдав Максиму Левіну збитків, які редакція LB.ua оцінює попередньо у 6990 грн.

11 січня 2014 року Максим Левін звернувся до Святошинського РВ ГУ МВС у м. Києві із заявою про злочин з вимогою порушити кримінальні справи. Сподіваємося, що Ви особисто докладете усіх зусиль, щоб винних було знайдено та покарано.

Відповідно до ч.1 ст. 56 Конституції України кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень.

Відповідно до ч.1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно ч.1 ст.1167 ЦК України моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала. Відповідно до ч.1 ст.1172 ЦК України юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов'язків.

Враховуючи вищенаведене, звертаємося до Вас як до голови МВС України із вимогою добровільно компенсувати фотокореспонденту LB.ua за рахунок МВС понесені матеріальні збитки у розмірі 6990 грн, грошима або новою технікою. У разі незгоди залишаємо за собою право звернутися до суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram