ГоловнаСуспільствоЖиття

Булатов: я просив убити мене - не міг більше терпіти біль

За словами активіста, викрадачі наполегливо цікавилися, навіщо Автомайдан їздив до будинку Медведчука

Булатов: я просив убити мене - не міг більше терпіти біль
Фото: стоп-кадр видеотрансляции www.lrt.lt

Активіст Автомайдану Дмитро Булатов докладно розповів, як його катували викрадачі і яку інформацію намагалися вивідати.

"Першого ж дня почалися тортури і допити. Першого ж дня мене поклали на підлогу, закрили ніс і у роззявлений рот поклали мокру ганчірку. Мене били, і я захлинався. Після перших тортур я розповів усе, що вони хотіли знати", - зазначив Булатов під час прес-конференції.

"Допити почалися першого дня. Били небагато, але дуже боляче. Як людина, що багато займалася спортом, можу сказати, що били професіонали. Дуже сильно, дуже боляче. Їх цікавило, хто дає гроші на Автомайдан, скільки грошей дає американський посол, хто віддає команди, які стосунки в мене з американським посольством. "Мене звинувачували в тому, що я американський шпигун", - заявив активіст.

"Усі розмови знімали на камеру. Так тривало щодня. Вони сказали мені, що посол Америки дав мені великі гроші, і хотіли знати, куди я їх сховав", - додав Булатов.

За його словами, викрадачів цікавили також поїздки в Межигір'я, до будинків Захарченка, Пшонки і Медведчука.

"Медведчуком цікавилися особливо докладно. Про нього питань було більше, ніж про Захарченка та інших. Мене навіть запитували, хто наказав ламати паркан Медведчукові. Про інших таких питань не було", - акцентував Булатов.

При цьому він зазначив, що питання весь час ставили одні й ті самі, але іншими словами.

"Дні я визначав за їжею, яку мені давали. Мені давали шинку запечену, шматочок у вакуумній упаковці, і воду. Вода була технічною, із запахом, каналізаційна. А в приміщенні, в якому я перебував, теж тхнуло якимись ганчірками, у мене було відчуття, що я перебуваю в якійсь бойлерній", - розповів Дмитро.

Окрім того, він додав, що в кімнату до нього заходили завжди дві людини, хоча під дверима на вулиці залишалося значно більше.

"Одного разу я спробував подивитися на них. Мене побили дуже сильно. Били дуже сильно по голові. Після цього тортури подужчали. На голову одягли мішок. Руки за спиною закріпили кайданками, зв'язали ноги і прив'язали до них руки. Били палицями, але не дерев'яними, м'якими. Били так сильно, що мені здавалося, що кістки перемішуються з мозком. Я не знаю, скільки це тривало часу, але нічого гірше у своєму житті я не відчував", - заявив Булатов.

"Було відчуття, що мені ллють метал на обличчя. Хотілося тільки, щоб це припинилося. Вони змушували говорити мене на камеру, що я шпигун Америки, ЦРУ, що мене навмисне найняли, щоб я створював Автомайдан для заворушень. Після таких тортур я говорив усе, що вони говорили. Допити тривали весь час", - додав він.

При цьому він розповів, що, погрожуючи виколупати око, викрадачі порізали йому щоку.

"Кров текла з неї постійно. Вони постелили целофан на землі, щоб я лежав на ньому. Щоб кров не текла на підлогу", - додав Булатов.

"Наступним катуванням було, коли вони сказали, що вони відріжуть мені вухо. Вони відтяли шматочок, я не відчував, скільки. Після цього провели цим шматком мені по чолі, і це було дуже страшно. Мені здавалося, що вони мені не вірили. Я говорив усе, що вони хотіли чути, навіть неправду. Я говорив про те, що мені дали 50 тис. доларів на бензин для Автомайдану", - зізнався Булатов.

Фото: www.facebook.com/steklevko

Останнього дня викрадачі, за його словами, розіп'яли його на дверях.

"В останній день мене поставили на коліна і сказали покласти руки на двері дерев'яні. Сказали, що вони приб'ють мене цвяхами. Сказали, що ми вміємо прибивати, щоб не зачепити сухожилля. Вони прибили мені руки цвяхами чи чимось до дверей. При цьому вони били мене палицею, в одні і ті самі місця, дуже боляче. Мені було так погано і страшно, що я просив мене вбити, бо більше не міг терпіти біль", - розповів засновник Автомайдану.

Через якийсь час викрадачі натягнули Булатову мішок на голову і вивели на вулицю.

"Я сподівався, що муки припиняться. Мене кинули в мікроавтобус. Везли близько години і викинули в якомусь місці. Я дуже погано бачив. Я був у лісі. Біля села Вишеньки. Дістався до села досить швидко. На вулиці було дуже холодно. На мені було тільки термобілизна, лижні штани і кофта. Люди боялися мене і не пускали, я ходив хатами, я багато разів падав. Сніг забивався в одяг, і я дуже мерз. Потім я прийшов до людей у хату, попросив мене впустити і подзвонити за номером телефону. Сказав, що мене звати Дмитро Булатов, що в мене проблеми. Вони погодилися подзвонити знайомим. Дзвонили на декілька телефонів і нарешті додзвонилися на один. Мені дзвонити не давали - я був весь у крові. З першого разу друг не повірив, що це я, і порадив викликати поліцію. Я попросив зателефонувати ще раз, тоді він поставив мені питання, відповідь на яке знав тільки я", - розповів Булатов.

"Я попросив не викликати міліцію, вони погодилися. Мене залишили чекати на вулиці. Я чекав хвилин 40, напевно. Я боявся, що я не дочекаюся, і пішов далі селом у пошуках, де б то зігрітися. Випадково побачив чоловіка, він стояв біля машини. Цього чоловіка ви бачили на відео. Він впустив мене в будинок. Я сказав, що мене звати Булатов. Він сказав, що дивиться телевізор і знає, хто я. Посвітив мені в обличчя і відвів у дім, щоб я зігрівся. Дав трохи їжі. Він увімкнув мені телевізор. По телевізору я почув, що я знайшовся і до мене їдуть машини. Першими, кого я побачив, були журналісти і друзі", - згадав Дмитро подробиці вечора, коли через тиждень після викрадення він знайшовся.

Нагадаємо, Дмитра Булатова викрали 22 січня. Кілька днів викрадачі били і катували активіста. 30 січня його залишили в лісі під Києвом, після чого він дістався до найближчого населеного пункту і вийшов на зв'язок з близькими. Згодом його госпіталізували в одну з приватних клінік Києва з численними травмами. За словами Булатова, викрадачі говорили з "російським акцентом" і допитували його на тему фінансування протестів в Україні.

МВС розслідує три версії викрадення Булатова.

При цьому литовський уряд офіційно підтвердив наявність слідів тортур на тілі активіста.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram