ГоловнаСуспільствоЖиття

Син головнокомандувача УПА виступив на підтримку російської мови

Львівська інтелігенція закликає не нав'язувати півдню і сходу галицький спосіб життя

Син головнокомандувача УПА виступив на підтримку російської мови
Фото: Макс Левин

Представники львівської інтелігенції звернулися до Верховної Ради, нового Кабміну і в.о. президента із закликом проводити зважену мовну політику і "не нав'язувати донеччанам чи кримчанам галицький спосіб життя".

Про це йдеться в заяві представників інтелігенції на захист російської мови.

"Упродовж десятків років на сході й півдні України проводилася політика свідомої культурної колонізації та деукраїнізації, заручниками якої стали пересічні люди. Але ми проти цькування людей через місце проживання чи мову спілкування, бо скористають із цього лише вороги України", - сказано в документі.

"Ми вимагаємо від Верховної Ради, новопризначених членів уряду  та в.о. Президента  України проводити зважену культурну і мовну політику. Тисячі мешканців сходу й півдня України дезорієнтовані й не розуміють, що відбувається, позаяк чують лише московську пропаганду.  Ми маємо шанс збудувати нову, чесну й справедливу Україну і зберегти її територіальну цілісність. Але ми не повинні нав’язувати донеччанам чи кримчанам галицького способу життя. На Майдані пліч-о-пліч з українцями стояли росіяни, поляки, білоруси,  вірмени, євреї, грузини, татари  та інші", - нагадують громадські діячі Львова.

"Ми повинні шанувати культурні й мовні потреби мешканців сходу й півдня, аби вони не почувалися чужими в Україні. Ми повинні продемонструвати принципово нову якість України, котра не буде штучно ділити своїх громадян на різні "ґатунки". І ми закликаємо не дозволити політичним маргіналам спекулювати на крові й намагатись знищити територіальну цілісність нашої Держави", - йдеться у зверненні.

Документ підписали Юрій Шухевич (син головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича), Ігор Калинець, Мирослав Маринович, Іван Вакарчук, Роман Іваничук, Тарас Возняк, Антін Борковський, Звенислава Калинець, Наталія Іваничук.

Нагадаємо, на підтримку російськомовного населення виступило і львівське видавництво, яке заявило, що наступну книгу - вперше за весь час існування - випустить російською мовою.

Зазначимо, що зараз у Донецьку, Харкові та Криму спостерігається дуже непроста ситуація у зв'язку зі зміною влади в країні. Активно поширюються чутки про федералізацію східної частини України і можливе приєднання Криму до території Росії. Українська інтелігенція закликає не піддаватися на провокації політиків і не вірити заявам про утиски.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram