ГоловнаСуспільствоЖиття

Під час масових акцій у Києві травми отримали 15 дітей

Правоохоронці безпідставно затримували і били дітей

Під час масових акцій у Києві травми отримали 15 дітей
Фото: Андрей Хартанович/endryx.livejournal.com

Уповноваженим Верховної Ради з прав людини здійснено моніторинг дотримання прав дітей під час протестних акцій в Україні.

Згідно з результатами моніторингу, під час масових акцій відбувалися безпідставні затримання дітей та заподіяння їм тілесних ушкоджень працівниками правоохоронних органів, повідомили в прес-службі омбудсмена.

За оперативною інформацією, з 30 листопада 2013 року по 5 лютого 2014 року в регіонах України стражами правопорядку затримано понад 60 дітей у зв'язку з їх можливою причетністю до масових акцій протесту.

Переважну більшість дітей із зазначеного числа допитали в якості свідків, а також відпустили після проведення профілактичних бесід. Проте, щодо 13 дітей було розпочато досудове слідство за ст. 15, 294, 341 Кримінального кодексу України. Крім того, в 18 випадках були порушені справи про адміністративні правопорушення як щодо дітей, так і їхніх батьків.

За результатами здійсненого моніторингу були встановлені непоодинокі випадки порушення органами внутрішніх справ вимог ст. 208, 213 Кримінального кодексу України щодо негайного повідомлення про затримання дитини в Центр безкоштовної правової допомоги, батькам або іншим законним представникам дитини та до органів опіки і піклування.

За фактами виявлених порушень Уповноваженим з прав людини направлено відповідний акт реагування до прокуратури Києва.

Крім того, виявлена системна проблема, яка свідчить про відсутність взаємодії між службами у справах дітей, правоохоронними органами, органами охорони здоров'я, у випадках, коли дитина підозрюється у скоєнні правопорушення або стає його свідком або жертвою. У зв'язку з цим не вживається достатньо заходів, спрямованих на захист прав і законних інтересів дитини.

Як наслідок, на запити дитячого омбудсмена надійшла різна інформація щодо кількості дітей, які потрапили в поле зору правоохоронних органів, служб у справах дітей або закладів охорони здоров'я через їх участь у масових акціях.

За результатами моніторингу підготовлено подання Уповноваженого з прав людини до уряду, яке буде внесено відразу після його формування.

Одночасно здійснено моніторинг ситуації щодо дотримання права дітей на отримання належної медичної допомоги у зв'язку з отриманими травмами, тілесними ушкодженнями і погіршенням стану здоров'я.

Зокрема, в установах охорони здоров'я Києва в період з 30 листопада 2013 року по 25 лютого 2014 року на лікуванні знаходилося 15 дітей, які мали черепно-мозкові травми, струс головного мозку, кульові поранення тощо.

Нагадаємо, станом на ранок 26 лютого, за інформацією Департаменту охорони здоров'я, під час подій 18-22 лютого лікарі надали медичну допомогу 780 учасникам масових заходів, що тривають у центрі Києва. Госпіталізовано 520 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram