ГоловнаСуспільствоЖиття

Експерти обговорили шляхи реформування судової системи

Люстрація - тільки половина справи в судовій реформі, вважають адвокати

Експерти обговорили шляхи реформування судової системи
Фото: Макс Левин

Майже 100% українців не задоволені роботою суддів. Люди звинувачують представників судової системи в розгулі корупції і вважають, що систему потрібно змінювати.

Якою має бути українська Феміда, обговорювали юристи під час круглого столу "Нова судова реформа" в Києві, йдеться у сюжеті програми "Час країни".

Тому в нову концепцію судової реформи, яку обговорювали експерти, закладено основне бажання простих українців - зробити її ближчою до народу, тоді повернеться довіра до людей у мантіях.

"По-перше, система повинна змінити орієнтири, повинна бути спрямована на народ. Ця система повинна бути максимально простою", - заявив адвокат Ігор Фомін.

Учасники дискусії переконані, що корупціонерами не народжуються, ними стають, тому розчистити авгієві стайні українського судочинства можна якісним добором кадрів.

А головне - потрібно зрозуміти, в чому саме коріння корупції, а не обмежуватися пошуком офірних цапів, йдеться в сюжеті.

"У жодному разі не можна зараз робити революційних наскоків у проведенні реформ. А будь-яка люстрація, я вважаю, теж повинна належати до реформ. Я вживав би цей термін у його латинському значенні - "очищення". Тож якщо ми говоримо про очищення, то це дійсно потрібно і в судовій, і в правоохоронній системах, і в усій країні", - переконаний адвокат Олексій Резніков.

Протидія корупції в судовій системі можлива, тільки коли суддями будуть високопрофесійні і морально чисті люди. Тобто передусім це проблема добору кадрів і матеріального забезпечення. А ці питання вирішуються непросто, переконані автори сюжету.

"Ця система повинна сама працювати на те, щоб вирішувати її права. І виносити ті рішення, які є законними і справедливими", - вважає Ігор Фомін.

Якщо посади суддів займатимуть порядні люди, то і простим людям буде набагато легше - такий підсумок круглого столу. Учасники дискусії погодилися, що люстрація - це тільки половина справи. Суть у тому, щоб судді зробили вибір для себе: вони на боці правди чи ні, йдеться в сюжеті "Час країни".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram