ГоловнаСуспільствоЖиття

Завтра вкладники банку "Форум" принесуть порожні банки до парламенту

Учасники акції обіцяють відстояти свої вклади будь-якими способами

Завтра вкладники банку "Форум" принесуть порожні банки до парламенту
Фото: www.investgazeta.net

У вівторок, 8 квітня об 11.00 біля Верховної Ради України відбудеться попереджувальний мітинг вкладників і клієнтів банку "Форум" під назвою "Наповніть наші банки".

Учасники мітингу прийдуть в парламент з порожніми скляними банками, як символом того, що зараз відбувається з банком "Форум" і може статися з банківською системою країни в цілому в разі подальшої бездіяльності влади з цього питання, повіомляє УНІАН.

Сьогодні кількість вкладників банку "Форум" - фізичних осіб становить близько 130 тисяч. Кількість юридичних осіб, кошти яких заморожені в банку, становить понад 100 тисяч. "Якщо враховувати членів їх сімей і трудові колективи, які сьогодні не мають можливості здійснювати життєво важливі витрати або отримати заробітну плату, ця цифра становить близько 2 мільйонів осіб. Але позиція високопосадовців з проблемної ситуації в банку "Форум" зводиться до фактичного замовчування цього питання та відсутності гарантій вкладникам банку щодо відновлення його роботи і повернення заощаджень", - нарікають організатори акції.

"Вкладники та клієнти банку спробують достучатся до представників влади із закликом зрозуміти нарешті складність ситуації: якщо банк "Форум" ліквідують і тисячі вкладників банку втратять свої кошти, то це спричинить "ефект доміно" в банківській сфері і може обвалити всю фінансово-економічну систему держави. Адже, через втрату довіри до банківської системи в цілому, клієнти інших банків масово почнуть знімати свої депозити і кошти по всій країні. Мета попереджувального мітингу - домогтися від чиновників гарантій збереження заощаджень і коштів вкладників, клієнтів банку "Форум", а також відновлення найближчим часом його роботи в штатному режимі", - додають також вони.

У разі подальшого ігнорування владою проблемної ситуації з банком "Форум", вкладники банку, за їх словами, залишають за собою право відстоювати свої права і законні інтереси, а також свої кровні заощадження всіма доступними способами і методами впливу. У тому числі і тими, "які застосовувалися на Майдані у січні-лютому поточного року".

Довідка: Банк "Форум" засновали 1994 року, він входить до 20-ки найбільших банків України. Станом на січень 2014 року він входив до п'ятірки банків країни з найбільшим депозитним портфелем запозичень від населення (близько 5 млрд. гривень). 13 березня Нацбанк України замість надання рефінансування визнав банк "Форум" неплатоспроможним.14 березня 2014 року виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення про введення тимчасової адміністрації і призначення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію в банк "Форум". За даними Фонду, станом на 1 березня збитки банку становили 6,04 млрд. грн.

Станом на сьогодні будь-які фінансові операції в банку заблоковані. Всі юридичні особи, які мали рахунки в банку "Форум", не можуть виплатити заробітну плату своїм працівникам, заморожені податкові та соціальні відрахування. Пенсіонери та малозабезпечені громадяни позбавлені можливість отримати пенсії та інші соціальні виплати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram