ГоловнаСуспільствоЖиття

Януковича і Захарченка назвали найбільшими порушниками прав людини в Україні у 2013 році

Доповідь підготували понад 30 громадських правозахисних організацій

Найбільшими порушниками прав людини в Україні 2013 року були Віктор Янукович, екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, а також правоохоронні органи та суди, йдеться в щорічній доповіді правозахисних організацій "Права людини в Україні у 2013 році".

"Найбільшими порушниками прав людини 2013 року є президент України і міністр внутрішніх справ", - заявив директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

Також, за його словами, до цієї категорії слід зарахувати тих людей, які наказали силою розігнати студентів на Майдані в ніч проти 30 листопада 2013-го. Згідно з доповіддю, до найбільших порушників також потрапили СБУ, яку "владна верхівка використовувала як інструмент для політичних переслідувань опонентів режиму", та судова система.

Захаров зазначив, що серед рекомендацій, які містить доповідь, - звільнення політичних в'язнів, які все ще перебувають за ґратами.

За його словами, офіційна презентація відбудеться в четвер. Примірники доповіді англійською мовою будуть надіслані в міжнародні правозахисні організації.

Член правління Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський зазначив, що ця доповідь послужить доказом того, що повідомлення про порушення прав національних меншин на території України є дезінформацією.

Доповідь "Права людини в Україні у 2013 році" підготували більш ніж 30 громадських правозахисних організації, а також окремі експерти. Доповідь випускають із 2004 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram