ГоловнаСуспільствоЖиття

Американські військові закликають Обаму надати Україні "нелетальну" допомогу

Йдеться про бронежилети, прилади нічного бачення, обладнання для зв'язку, пальне

Американські військові закликають Обаму надати Україні "нелетальну" допомогу

Збройні сили України терміново потребують військової допомоги "нелетального" штибу, щоб захищатися від потенційного нападу Росії.

Про це йдеться в новій доповіді генерала Веслі Кларка і колишнього співробітника Пентагону Філіпа Карбера, повідомляє InoPressа з посиланням на The New York Times.

Йдеться, наприклад, про бронежилети, прилади нічного бачення, обладнання для зв'язку, авіаційне пальне, пише видання.

За словами авторів доповіді, адміністрація Обама неохоче допомагає Україні у цій сфері, побоюючись спровокувати Росію.

"Здійснення [програми] нелетальної військової допомоги США має серйозні вади і потребує негайного коригування", - пишуть у документі Кларк і Кербер".

Наразі США відправили в Україну тільки 300 тис. армійських пайків. НАТО, за словами деяких чиновників, навряд чи надасть велику допомогу, поки в Україні не оберуть нового президента і не вщухне криза у відносинах Заходу з Росією.

Проте Кларк і Кербер пишуть у доповіді, що "нелетальне спорядження зі США" - найважливіший вид допомоги в критичний період до президентських виборів.

Наприкінці березня - на початку квітня Кларк і Кербер побували в Україні. За результатами візиту експерти зазначили, що російська окупація Криму "практично зруйнувала оборону берегів України з півдня". Загрози з інших напрямків відволікають українських політиків і змушують розпорошувати сили.

Україні потрібно більше літаків, ракет ППО і протитанкових ракет. Лише один зі ста солдатів має бронежилет. "Без приладів нічного бачення українські сили не здатні помітити російських шпигунів", - йдеться у статті.

Потрібні супутникові рації, щоб координувати сили вздовж протяжного фронту, "без резервів і без підтримки з повітря", а також щоб протистояти можливим спробам Росії вимкнути зв'язок.

"Авіаційне пальне в Україні таке дефіцитне, що командири частково бережуть його в резерві на випадок російського вторгнення. Це означає, що українським вертольотам не вистачає пального для тренувань і ефективного патрулювання кордонів", - переказує видання думку експертів.

Кларк і Кербер закликали адміністрацію Обами менше обмежувати "нелетальну" допомогу і доручити комусь із високих чиновників подбати про швидку доставку допомоги.

Прес-секретар Білого дому Джей Карні у вівторок відмовився відповісти на запитання, чи розгляне адміністрація ідею збільшення "нелетальної" допомоги. "Летальної допомоги ми не обговорюємо", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram