ГоловнаСуспільствоЖиття

Сепаратисти обіцяють після "референдуму" введення російських миротворців, - Тимчук

Введення військ нібито допоможе стабілізувати ситуацію в регіоні

Сепаратисти обіцяють після "референдуму" введення російських миротворців, - Тимчук
Фото: ‏@novostidnua

На сході України сепаратисти активно агітують населення брати участь у "народному референдумі".

Про це повідомив у своєму Facebook керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук.

"Головним аргументом для переконання сепаратисти наводять домисли, що в разі проведення "референдуму" Росія зможе ввести на територію України "миротворчі війська", що дозволить стабілізувати ситуацію в регіоні", - заявив експерт.

"Про те, що саме Росія розпалює вогонь громадянської війни в Україні і саме дії самих сепаратистів дестабілізують ситуацію в регіоні, мовчать", - пише Тимчук.

За словами керівника Центру військово-політичних досліджень, проросійське "експертне товариство", включно з московським Фондом стратегічної культури, Академією геополітичних проблем, Центром стратегічної кон'юнктури, активно популяризують тези про необхідність введення російських миротворчих контингентів на територію України.

"Головна теза при цьому полягає в тому, що "миротворчу операцію" Росія повинна проводити без отримання згоди з боку ООН, оскільки залучення Об'єднаних Націй нібито дозволить Заходу "перехопити ініціативу" і ввести в Україну свої війська, отримавши мандат ООН", - заявив експерт.

Водночас Тимчук заявляє, що Росія має два варіанти початку військової операції в Україні: під егідою Шанхайської організації співробітництва або Організації Договору про колективну безпеку.

Аналітик зазначає, що формально ОДКБ не має повноважень вводити миротворчі контингенти в країни, які не є членами організації.

Раніше Донецька ОДА повідомила про те, що 10 травня готуються збройні захоплення більш ніж 80 шкіл у всіх районах Донецька для проведення так званого "народного референдуму".

Нагадаємо, на референдум 11 травня сепаратисти мають намір винести питання про відокремлення Луганської та Донецької областей від України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram