ГоловнаСуспільствоЖиття

На Луганщині "референдум" фактично імітується, - КВУ

Комітет виборців Луганської області інформує про перебіг псевдореферендуму

Псевдореферендум проходить не у всіх населених пунктах Луганської області, а саме голосування ведеться з численними порушеннями прав виборців. Про це повідомив голова Комітету виборців України Олександр Черненко у своєму facebook, з посиланням на прес-службу Луганського обласного відділення Комітету виборців України (ЛОО КВУ).

Зокрема, перевірка ЛОО КВУ показала, що житель м. Рубіжного (і не тільки Рубіжного) може проголосувати на всіх виборчих дільницях Рубіжного.

"Спостерігач ЛОО КВУ "взяв" участь у референдумі в Рубіжному, на дільниці, розташованій в ДК Кірова. Дільниця добре обладнана: покажчики, скриньки, кабіни. Члени комісії не надто прискіпливі: наш спостерігач сказала, що забула паспорт, і що живе на території іншої дільниці. Член комісії запропонував показати інший документ, що засвідчує особу. Пенсійне посвідчення його цілком влаштувало. У додатковий список він вніс вигадану спостерігачем адресу і вигаданий номер паспорта", - йдеться в повідомленні прес-служби.

У м. Кремінна Луганської області спостерігач ЛОО КВУ зазначив повну імітацію референдуму. Голосування проходить в наметах, встановлених на центральній площі міста. Бюлетень може отримати кожен бажаючий за паспортом, списків виборців немає. Спостерігачеві вдалося отримати бюлетень "для сестри", в списку члени "комісії" вказали вигадані паспортні дані та адресу. Дані між наметами не узгоджуються - після голосування інший член "комісії" видав спостерігачеві ще один бюлетень.

Аналогічні порушення зафіксовані у м. Новодружеськ Олесандрівськ. "Жінка, яка прийшла проголосувати, запитала членів комісії, як зможе проголосувати її чоловік, який зараз на зміні в шахті. Ті відповіли, що легко. І видали їй другий бюлетень для участі у референдумі. Списків виборців у комісії немає, всіх, хто отримує бюлетені, вони записують. Кабіни для голосування немає", - повідомляє прес-служба ЛОО КВУ.

За даними організації, одна з трьох дільниць для голосування в Новодружеську не відкрилася, оскільки шахта відмовилася надати приміщення.

У м. Красноріченськ "референдум" не проводиться. У с. Новомикільському біля магазину повісили скриньку, але немає бюлетенів.

У с. Валуйському відкриті дільниці для голосування.

"Дільниця в вільховській школі - людей дуже багато, грає музика. Дільниця на вокзалі у Вільховому - людей немає. Школа №2, людей не багато, на виборах було більше. Квартал Молодіжний - людей немає. Зайти спостерігачу на дільницю немає можливості. Працює патруль ДАІ, без українського прапорця", - йдеться в повідомленні.

На одній з дільниць у Новоайдарському районі (районний ДК) половина людей в комісії не є жителями селища.

"Є списки, бюлетені видають за паспортами, урна одна - маленька. Кабін для голосування немає, бюлетені заповнюють на підвіконнях, на колінах, на спині один у одного. Міліція походжає по площі", - зазначає ЛОО КВУ.

У с. Калядівка спостерігачі повідомили про проходження 12 БТР без розпізнавальних знаків, у зв'язку з чим голова сільради наказав закрити дільницю. Проте люди залишилися біля будівлі в очікуванні відкриття дільниці.

Як повідомляли, сьогодні, 11 травня, сепаратисти в Донецькій і Луганській області проводять псевдореферендум про відокремлення областей від України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram