ГоловнаСуспільствоЖиття

Рада надала сім'ям військовослужбовців запасу право на отримання пенсії через втрату годувальника

Парламент збільшив розмір пенсії, на які можуть претендувати сім'ї військовослужбовців

Рада надала сім'ям військовослужбовців запасу право на отримання пенсії через втрату годувальника
Фото: Степан Івахів

Верховна Рада надала право отримувати пенсію у зв'язку з втратою годувальника членам сімей військовослужбовців й інших осіб, які були звільнені у запас і загинули внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час захисту країни, ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС або захворювання, пов'язаного з перебуванням на фронті та з участю в бойових діях.

За ухвалення в цілому законопроекту №2124 проголосували 237 депутатів за мінімально необхідних 226.

Окрім того, парламент збільшив розмір пенсії, на які можуть претендувати члени сімей і нинішніх, і звільнених у запас військовослужбовців.

Якщо раніше розмір такої пенсії становив 40% від грошового забезпечення загиблого (померлого) годувальника на одного непрацездатного члена сім'ї, то тепер розмір пенсії буде підвищено до 70%.

Якщо ж на утриманні загиблого було двоє чи більше членів сім'ї, то пенсію призначатимуть у розмірі 90% грошового забезпечення.

Закон набуває чинності з 1 січня 2015 року.

Раніше Рада визнала військовослужбовців і працівників правоохоронних органів, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, а також брали участь в антитерористичній операції, учасниками бойових дій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram