ГоловнаСуспільствоЖиття

Матері і дружини військових, залучених до АТО, пікетували Верховну Раду

Після першої мобілізації резервістів минуло вже понад 45 днів

Матері та дружини українських резервістів, які беруть участь в АТО у Донецькій та Луганській областях, пікетували сьогодні Верховну Раду України з вимогою провести ротацію військовослужбовців.

Фото: Макс Левін

Родички солдатів з Волинської області приїхали в Київ, домовившись про спільну поїздку по телефону. Деякі взяли з собою дітей. Біля ВРУ вони приєдналися до акції жінок з інших регіонів, зокрема, з Черкаської області та Закарпаття.

Фото: Макс Левін

"Ми боремося за те, щоб наших хлопців, яких буквально за 4 дні забрали, кого вночі кого вдень - щоб їх замінили і повернули додому. Вони резервісти, їх кинули в "гарячі точки" без бронежилетів, без касок - ширяться чутки, що будуть там служити стільки, скільки забажають ті, хто засідає в Раді", - говорить Олена, дружина одного з військовослужбовців з м. Луцька. За її словами, на блокпосту у Донецькій області, де служить її чоловік, на 28 солдатів - всього 13 бронежилетів.

За даними мітингувальників, з Волинської області на початку квітня до лав Збройних сил були покликані 4800 резервістів. Вже пройшло 45 днів, після яких, відповідно до українського законодавства, має відбутися ротація. Однак солдати продовжують служити на Донбасі, сім'ї не знають, коли їх годувальники повернуться.

Фото: Макс Левін

До мітингувальників вийшов заступник голови Адміністрації президента Андрій Сенченко, який запевнив, що ротація вже почалася і відбувається вона у відповідності з певним принципом:

"Першими відпускають додому тих, у кого складні сімейні обставини: батьки-інваліди під опікою, багатодітні сім'ї. Але ротації підлягають всі. Ми б хотіли це зробити "як за годинником", але у нас йде війна за нашу Батьківщину", - сказав Сенченко. За його словами, ротація відбувається поступово, залежно від того, як проходять навчання нові призовники.

"Давайте зараз все кинемо, зробимо строго для всіх 45 днів - і завтра путінські танки будуть тут. Бандити будуть у кожному селі. Ми цього хочемо? Тоді давайте будемо формалістами. Війна іде, з країною нашою воюють", - підкреслив чиновник.

Проте члени сімей військовослужбовців заперечили, що в країні не введено військовий стан, а значить, воювати повинні спецвійська зі спецтехнікою, а не звичайні резервісти.

"Ми за Україну, за те, щоб вони стояли за нас. Нехай би вони стояли біля Донецької області - але не у "гарячій точці". Вони стояли в Дачному - на кордоні Дніпропетровської та Донецької областей. Вчора їх відвезли за 40-50 км, і ми не знаємо, куди", - повідомила дружина одного з солдатів Тетяна, яка підозрює, що її чоловіка відправили в район Краматорська або Слов'янська.

Фото: Макс Левін

Жительки Волині обіцяють повернутися до будівлі парламенту більш численною делегацією після виборів президента України.

Фото: Макс Левін

Як повідомлялося, 7 травня в Україні почалася друга хвиля мобілізації військовозобов'язаних, зокрема резервістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram