ГоловнаСуспільствоЖиття

Долею біженців із зони АТО опікуватиметься спеціальний центр

Покинути територію АТО можна буде через блокпости українських силовиків

Долею біженців із зони АТО опікуватиметься спеціальний центр
Фото: Макс Левин

Кабінет Міністрів України прийняв рішення створити на базі Державної служби України з надзвичайних ситуацій координаційний центр для підтримки людей, які хочуть покинути зону антитерористичної операції.

Як повідомляє прес-служба МВС України, до складу центру увійдуть представники декількох міністерств і відомств, громадських організацій та міжнародних інституцій.

"Всім, хто побажає покинути зону проведення АТО, така можливість буде надана. Покинути територію АТО можна буде через блокпости сил Антитерористичного центру. На блокпостах здійснюватиметься перевірка на предмет недопущення фактів переміщення заборонених речей: зброї, вибухівки тощо. Громадяни будуть проходити процедуру ідентифікації, після чого отримувати відповідний документ. Він даватиме право на доступ до соціальних благ: медичного обслуговування, виплат пенсій і різних видів державної допомоги, права на навчання тощо", - йдеться в повідомленні МВС.

Окрім того, згідно з повідомленням, захищати права громадян допоможуть фахівці з представництва верховного комісара ООН у справах біженців. Вони разом з активістами українських недержавних громадських організацій будуть працювати поза периметром території АТО, надаючи людям необхідну допомогу.

У майбутньому вихідці з тих територій, де триває АТО, зможуть відбути до будь-якого регіону України, де місцева влада може їх розмістити. Про таку готовність вже заявили майже всі області України.

Нагадаємо, в Луганській і Донецькій областях в останні дні активізувалася антитерористична операція.

Агентство ООН у справах біженців повідомляло, що кількість внутрішньо переміщених осіб, переміщення яких почалося перед березневим референдумом в Криму, сягнула майже 10 тисяч.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram