ГоловнаСуспільствоЖиття

Волонтерів, які допомагали армії, можуть посадити на 10 років

Бронежилети для Нацгвардії знищать

Волонтерів, які допомагали армії, можуть посадити на 10 років
Фото: Макс Левин

Українському водієві та волонтерам, які допомагали перенести через польсько-український кордон бронежилети для української армії, загрожує до 10 років ув'язнення за порушення митного законодавства.

Про це повідомили в прес-службі Фонду "Відкритий діалог", пише "Українська правда".

Волонтери Фонду вже передали Збройним силам України більш ніж 270 бронежилетів, зокрема перенесли на собі через польсько-український кордон. Цей метод називається "Мураха".

Згідно з повідомленням Фонду, 29 березня волонтери організували постачання 42 бронежилетів високих стандартів - 4 категорії (НАТО). Однак польська прикордонна і митна служби затримали цю гуманітарну допомогу. Причина - відсутність ліцензії на постачання такого спорядження.

На той момент представники Фонду вважали бронежилети засобом захисту. Згодом до бронежилетів додалася партія зі 116 касок, які везли інші волонтери.

Засоби захисту придбано легально, за зібрані з дозволу польського уряду кошти волонтерів, повідомляє "Відкритий діалог".

За інформацією польських журналістів, 22 липня заступник прокурора міста Замостя, що веде справу, перевів Романа Кушніра, Андрія Хавунка та ще понад десяток волонтерів Фонду зі статусу свідків у статус обвинувачених. Їм загрожує до 10 років ув'язнення, а саме спорядження буде знищено.

"Для вирішення проблеми та звільнення Романа й Андрія потрібно підтвердження призначення цих бронежилетів від українського уряду. Зараз ми очікуємо листа від уряду України про те, що вказана партія бронежилетів є благодійною допомогою, не підлягає реалізації і буде безкоштовно передана підрозділам НГ України", - повідомили у Фонді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram