ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ розсекретила лист Єжова про японську агентуру в СРСР, який у РФ вважають держтаємницею

Завдяки українським архівістам "секретні дані" тепер у вільному доступі в Інтернеті

Архів СБУ відкриває доступ до документів, які в Росії досі під грифом "цілком таємно". Про це повідомляє сайт Центру досліджень визвольного руху.

Український архів, у якому зберігають документи КДБ - Архів СБУ - виклав у вільний доступ документ КДБ 1937 року про діяльність японської агентури в СРСР - російський суд відмовив у доступі до нього.

Російський історик Сергій Прудовський намагався домогтися права ознайомитися з документом 77-річної давності, проте 14 липня 2014 року Московський міський суд у закритому режимі виніс рішення про відмову в ознайомленні з документом "Закритий лист про терористичну, диверсійну і шпигунську діяльність японської агентури з-поміж харбінців" №60268 від 20.09.1937 року, підписаним народним комісаром внутрішніх справ СРСР - генеральним комісаром держбезпеки Миколою Єжовим. Федеральна служба безпеки Російської Федерації зараховує цей документ до державної таємниці.

Водночас в Україні доступ до матеріалів КДБ знову відкрито. Архівісти Архіву СБУ, прочитавши у Facebook судову тяганину історика, вирішили допомогти і виклали документ у відкритий доступ.

Як розповів директор Архіву СБУ Ігор Кулик, документ характеризує агентурну ситуацію на Далекому Сході, аналізує методи вербування агентів із-посеред білогвардійців японськими спецслужбами й описує підривну діяльність цієї агентури на території СРСР. Також містить короткі характеристики білогвардійських організацій, як от: Далекосхідний військовий союз, Всеросійська фашистська партія та інші.

"Загалом інформація з документа має тільки історичну цінність, тому в Україні доступ до нього не може бути обмеженим. Ми вирішили допомогти російському історикові, який домагався права на доступ через суд, і оприлюднили цей документ в Інтернеті", - сказав Ігор Кулик.

"Схоже, що Росія все ще вважає актуальними методи роботи КДБ і приховує від дослідників інформацію про такі організації, як, наприклад, згадана в матеріалі Всеросійська фашистська партія. Утім приховування секретів неіснуючої держави - СРСР - ніяк не допоможе Путіну у XXI столітті відродити бажану імперію", - зазначив Кулик.

Раніше цього року було відновлено вільний доступ до розсекречених у 2008-2010 роках документів колишньої радянської спецслужби - НК-НКВС-КДБ, які зберігають в Архіві СБУ. Стабільний доступ до цих матеріалів повинен бути гарантований кожному на виконання законів України та Рекомендації №R (2000) 13 Комітету міністрів Ради Європи державам-членам щодо європейської політики доступу до архівів, яка як невід'ємна ознака демократії передбачає обов'язкову можливість отримати об'єктивну інформацію про елементи історії. Для цього в Україні починається процес виведення історичних архівів з-під юрисдикції сучасних спецслужб. Ініціатори впевнені, що такий крок не тільки допоможе більше дізнатися про минуле країни, а й буде однією з гарантій неповернення тоталітарних практик у роботі правоохоронних органів і спеціальних служб незалежної України.

Ознайомитися із цим та іншими документами можна в Інформаційно-довідковому залі Галузевого державного архіву Служби безпеки України: м. Київ, вул. Ірининська, 4. Телефон: (044) 255-82-24 (щодня з понеділка по п'ятницю з 14:00 до 17:00). Або в мережі Інтернет через Електронний архів визвольного руху.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram