ГоловнаСуспільствоЖиття

Human Right Watch: сепаратисти залучають мирних громадян у примусовій праці

Інколи члени "штрафних бригад" зазнають побиття та інших жорстоких видів поведінки

Human Right Watch: сепаратисти залучають мирних громадян у примусовій праці
Human Rights Watch

Проросійські сепаратисти на Донбасі затримують мирних громадян за звинуваченням у порушенні громадського порядку і потім залучають їх до примусовій праці.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) у п'ятницю, 5 вересня. 

На думку правозахисників, сепаратисти використовують звинувачення в порушенні громадського порядку як привід, щоб отримати безкоштовну робочу силу. В деяких випадках члени таких "штрафних бригад" зазнають побиття та інших видів жорстокої поведінки і такої, що принижує гідність. Крім того, представники HRW зафіксували кілька випадків, коли мирні громадяни мусили працювати на контрольно-пропускних пунктах в районі лінії фронту, де вони зазнавали ризику потрапити під обстріл з боку урядових сил України.

"Повстанці у Східній Україні мають припинити змушувати людей працювати у трудових бригадах і перестати наражати їх на небезпеку на лінії фронту, - заявив Х'ю Вільямсон, директор Human Rights Watch по Європі та Центральній Азії. - Це серйозні порушення законів війни".

У Донецьку всередині серпня представники HRW опитали кількох жертв примусової праці та родичів постраждалих, а також одного проросійського бойовика. Всі вони сказали правозахисникам, що людина, затримана за звинуваченням у публічному розпиванні алкогольних напоїв, порушенні комендантської години, незаконному вживанні наркотиків та інших незначних порушеннях може потрапити у "штрафну бригаду" на строк до 30 днів. HRW також спостерігали людей у штатському, які працюють у "штрафних бригадах" в пунктах пропуску в районі Донецька. Ще двічі цивільні особи зазнавали примусової праці, бо пили пиво у громадських місцях.

"Штрафні бригади" виконують численні завдання, такі як заповнення мішків з піском на контрольно-пропускних пунктах, підмітання доріг, риття траншей, а також працюють як помічники на польових кухнях. Колишні бранці розповіли правозахисникам, що працювали поруч із лінією фронту і описали свою роботу як "небезпечну". При цьому, за словами колишніх членів "штрафних бригад" і їх родичів, такі бригади діють по всьому Донбасу, і сепаратисти загрожують смертю тим, хто відмовляється співпрацювати з ними.

Представник самопроголошеної Донецької народної республіки (ДНР), котра розмовляла з HRW на умовах анонімності, заявив, що ДНР зазвичай "карає" порушників громадського порядку роботами у "штрафних бригадах" на термін від тижня до місяця "тоді, коли це не вимагає розгляду військового суду". За його словами, людей, підозрюваних у скоєнні тяжких злочинів іноді змушують копати траншеї, прибирати на військових базах і виконувати роботи на пунктах пропуску. Він також підкреслив, що такі роботи є для затриманих "способом спокутувати свою провину".

"Примусова праця - лише одне з порушень, які повстанці у Східній Україні застосовують щодо своїх заручників", - зазначив Вільямсон.

Міжнародне гуманітарне право дозволяє сторонам конфлікту обмежено залучати мирних громадян до примусової праці. Тим не менш, така праця не може бути такою, що принижує і має на увазі компенсацію. Крім того, такі роботи не можуть бути безпосередньо пов'язаними з проведенням військових операцій, незалежно від того, чи цивільні особи перебувають під вартою, чи ні.

"Якщо керівництво бойовиків у Східній Україні має хоч якусь повагу до міжнародного гуманітарного права, воно мусить покласти край цій образливій і небезпечної практиці примусової праці", - резюмував Вільямсон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram