ГоловнаСуспільствоЖиття

Генпрокуратура закінчила розслідування щодо вбивства 39 учасників Євромайдану

У справі проходять командир роти "Беркута" і двоє його підлеглих

Генпрокуратура закінчила розслідування щодо вбивства 39 учасників Євромайдану
Фото: EPA/UPG

Генеральна прокуратура України завершила досудове розслідування за фактом убивства 39 учасників Євромайдану на вул. Інститутській 20 лютого цього року. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Розслідування встановило, що командир роти "Беркута" і двоє його підлеглих, "виконуючи злочинні накази колишніх керівників держави і правоохоронних органів, перевищуючи надані їм владу та службові повноваження, за попередньою змовою групою осіб, способом, небезпечним для життя багатьох осіб, 20 лютого о 2014 року на вулиці Інститутській в місті Києві скоїли умисні убивства 39 учасників акцій протесту", - сказано в повідомленні.

Розслідування щодо інших причетних до вбивства триває: ГПУ повідомляє, що колишнім високопоставленим чиновникам, керівникам і працівникам правоохоронних органів винесено підозри з оголошенням цих людей у розшук.

Слідчі Генпрокуратури працюють над з'ясуванням обставин убивств інших людей у січні-лютому 2014 року.

"У зв'язку з великим обсягом призначених у справі експертиз та необхідністю проведення цілого ряду слідчих і процесуальних дій, розслідування за цими фактами триває", - йдеться у повідомленні.

Генпрокуратура також повторно просить усіх, хто був свідком трагічних подій на Інститутській 18-20 лютого, і всіх, у кого є відеозаписи того, що відбувалося, надати матеріали і дати свідчення слідчим.

Нагадаємо, масові протести на Майдані Незалежності в Києві почалися у листопаді 2013 року, коли уряд Миколи Азарова відклав підписання з ЄС Угоди про асоціацію. Під час акцій протесту і зіткнень з міліцією у січні-лютому загинули більш як 100 учасників протестів, кілька сотень людей отримали поранення.

Угоду про асоціацію з ЄС було підписано цього літа, 16 вересня очікується ратифікація документа Верховною Радою України, а 1 листопада угода має набути чинності.

Раніше правозахисники заявляли, що розслідування убивства протестувальників йде вкрай повільно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram