ГоловнаСуспільствоЖиття

Аксьонов попередив кримських татар про "жорсткі заходи" за невизнання російської влади

Переслідування представників кримськотатарського народу стали тенденцією в анексованому Криму

Аксьонов попередив кримських татар про "жорсткі заходи" за невизнання російської влади
Аксенов
Фото: www.facenews.ua

Усі дії, спрямовані на невизнання приєднання Криму до Росії, невизнання керівника країни, переслідуватимуть за законом - і буде дуже жорстка позиція.

Про це самопроголошений прем'єр-міністр Криму Сергій Аксьонов заявив в інтерв'ю газеті "Коммерсантъ", відповідаючи на запитання про подальше спілкування кримської влади з кримськотатарським населенням півострова.

"Усіх, хто буде лобами зіштовхувати людей на міжнаціональному ґрунті, я так чи інакше або з Криму видворю, або вони отримають кримінальну оцінку", - сказав Аксьонов.

Він також стверджує, що насправді підтримка Меджлісу, який не визнає так званий референдум 16 березня, серед кримськотатарського населення не така висока: "Відносно невеликий авторитет. Якби ви провели соціологічне опитування, то переконалися б, що Меджліс має підтримку від 15% до 20% кримських татар".

Аксьонов пояснює цей "факт" невиконанням Меджлісом низки програм з облаштування кримських татар. Тепер, стверджує він, "влада" Криму готова узаконити житло депортованим, побудоване 10 років тому і з оформленими комунальними платежами. Проте "галявини протесту" однозначно підуть під знос, заявив він, назвавши тамтешні будівлі "хлівами в полях".

"Щодо них однозначно потрібно зачистити всю ситуацію. У нас є масиви, які готові для виділення, причому не за національною ознакою. Там будуть і кримські татари, і росіяни. У нас ніде в законі не написано, що ми повинні кримським татарам давати житло тільки поруч одному з іншим", - заявив Аксьонов.

Переслідування представників кримськотатарського народу стали тенденцією в анексованому Криму. Обшуків і перевірок з боку російських спецслужб зазнають будинки, школи, медресе, мечеті.

Кримськотатарські лідери пов'язують це з позицією більшості кримських татар щодо невизнання російської влади на півострові і з закликами Меджлісу бойкотувати так звані вибори, які пройшли 14 вересня з низькою явкою виборців.

Нагадаємо, 16 березня 2014 р. на території Криму і міста Севастополя пройшов так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Євросоюз, ні США не визнали голосування і вважають, що Росія насильно анексувала Крим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram