ГоловнаСуспільствоЖиття

Журналістів, які розслідують загибель військових РФ в Україні, переслідують, - правозахисники

Напали на редактора газети "Псковська губернія" і знімальну групу ВВС

Журналісти, які розслідували загибель російський військових, з кінця серпня зазнають нападів.

Про це йдеться в заяві Комітету захисту журналістів (КЗЖ), повідомляє "Радіо Свобода".

"Росія заперечує, що її солдатів було втягнуто в конфлікт (на Донбасі - ред.), але журналісти, з якими спілкувалися в КЗЖ, заявили, що напади, які вчиняли невідомі, почалися після того, як вони намагалися розслідувати загибель російських солдатів", - йдеться в заяві.

У комітеті зазначають, що напади на журналістів у Росії почалися після того, як незалежна газета "Псковська губернія" опублікувала ряд статей, в яких йдеться, що бійців 76-ї дивізії таємно відправили на Донбас і втягнули у воєнний конфлікт на боці сепаратистів.

За повідомленням газети, більш як 100 солдатів із Пскова загинули в серпні на сході України. Після цих публікацій на редактора "Псковської губернії" Льва Шлосберга, який є місцевим депутатом від партії "Яблуко", було скоєно напад.

Шлосберг розповів, що через кілька днів після того, як вийшли статті, невідомий підійшов до нього ззаду, кинув на землю і почав бити.

У КЗЖ також звертають увагу на напад на знімальну групу ВВС 16 вересня. Це сталося, коли журналісти прибули в Астрахань для підготовки матеріалу про загибель російських солдатів. На оператора ВВС напали, його побили і пограбували. Поки журналісти протягом чотирьох годин давали пояснення в поліції, невідомі залізли в їхню машину і витерли відеозаписи з карт пам'яті, зазначили в КЗЖ.

14 вересня російська правозахисниця Олена Васильєва з Мурманська, яка займається пошуком даних про загиблих в Україні росіян, заявила, що їх кількість, за останніми даними, перевищила 3,5 тисячі осіб.

Росія стверджує, що її військових на території України немає, при цьому зазначаючи, що в конфлікті можуть брати участь добровольці з РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram