ГоловнаСуспільствоЖиття

Amnesty International: закон про амністію сепаратистів може стати помилкою влади

Правозахисники вказують на те, що закон передбачає звільнення від відповідальності за тортури

Amnesty International: закон про амністію сепаратистів може стати помилкою влади
Татьяна Мазур
Фото: страница vkontakte Тани Мазур

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вважає, що закон про амністію учасників незаконних збройних формувань на Донбасі може позбавити жертв катувань права на справедливість, і його потрібно змінити.

Таку позицію озвучила директор представництва Amnesty International в Україні Тетяна Мазур, повідомляє ZN.UA.

"Закон про "амністію" ризикує перетворитися із заходу, спрямованого на досягнення миру, на помилку, яка посіє недовіру до можливості влади України забезпечувати справедливість. Перед тим, як Президент Порошенко поставить свій підпис під цим законопроектом, він повинен переконатися, що тортури включено до важких злочинів, на які амністія не поширюється", - сказала Тетяна Мазур.

"Українська влада повинна гарантувати, щоб усіх причетних до тортур людей на сході і порушень законів війни було притягнуто до відповідальності, а жертвам та їхнім сім'ям було надано повне відшкодування".

Нагадаємо, проект закону "Про недопущення переслідування і покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей" було прийнято парламентом 16 вересня 2014 року. Він передбачає звільнення від кримінальної відповідальності за злочини, скоєні учасниками збройних формувань, починаючи з 22 лютого 2014 року, і перераховує ряд важких злочинів, на які амністія не поширюватиметься. Однак затверджений парламентом законопроект не включає тортури та інші види жорстокого поводження у цей список винятків.

Міжнародне право забороняє амністію або аналогічні заходи щодо дій, які були вчинені в контексті конфлікту і є злочинами згідно з міжнародним правом, підкреслили правозахисники.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram