ГоловнаСуспільствоЖиття

Місто-супутник Києва першим в Україні покінчило з радянським минулим

Буча відкрила площу Героїв Майдану

У супутнику Києва місті Буча не залишилося жодної вулиці, провулка, меморіальної дошки, меморіалу та інших пам'ятників Леніну, Дзержинському, Марксу або іншим одіозним фігурам тоталітарного минулого.

Про це заявив мер Бучі Анатолій Федорук на відкритті нової площі імені Героїв Майдану, повідомляє 24 канал.

"Президент Петро Порошенко нещодавно доручав уряду розробити план, як прибрати з України пам'ятники тоталітаризму. Бучанці не ставили це за самоціль, але люди у нас настільки патріотично налаштовані, що до сьогоднішнього дня в місті не залишилося жодного пам'ятника з минулого, про яке тут намагаються і не згадувати. Натомість жителі міста активно будують нову історію України - роблять все, щоб ніколи і ніхто не забував тих, хто поклав на цей вівтар своє життя. Ми відмовилися від традиційних пам'ятників, хрестів, меморіалів і дійшли висновку, що набагато краще відкрити інфраструктурний об'єкт, назвавши його на честь героїв Майдану. Ми відкрили не просто площу. Тут 2,5 гектара облагородженої території, якісно озелененої, з парковим освітленням, лавочками... Тут пролягає маршрут між двома великими мікрорайонами. Тисячі і тисячі людей щодня ходитимуть цією дорогою, згадуючи назву площі і зимові події, що змінили всю нашу країну", - підкреслив Федорук.

Він також зазначив, що на будівництво площі та пам'ятного знака не витрачено жодної бюджетної гривні. Всі кошти зібрали волонтери, місцеві бізнесмени. Проект реалізовано спільними зусиллями за організаційної підтримки міської влади.

"Ідея пам'ятного знака на честь героїв Майдану виникла ще взимку, коли Майдан був у розпалі. Сесія міськради вирішила, що першу нову площу, яка з'явиться в місті назвуть на честь героїв Майдану. Дизайн пам'ятного знака максимально простий, оскільки ідея не в помпезних формах, а в самій суті, закладеній у назві", - пояснив Федорук.

Мер Бучі висловив упевненість в тому, що такі пам'ятні знаки незабаром з'являться в усіх містах України і нагадуватимуть не тільки про героїчний Майдан, а й про те, як необхідно будувати життя в країні, щоб люди жили і раділи, а не йшли на майдани і гинули.

"Я вважаю, що міська влада й активісти в інших містах нашої країни можуть самостійно взяти на себе відповідальність щодо реалізації таких проектів, не розраховуючи на фінансування з міського бюджету. За бажання знаходяться меценати, волонтери, готові витратити особистий час і сили. Бюджети українських міст мізерні - це всього 9% всіх зібраних на місці податків, решта йде в центр. І на ці кошти місту доводиться утримувати своє господарство. Якщо в рамках децентралізації, як обіцяють в Києві, на місцях залишатимуть хоча б 25% податків, як, наприклад, у Польщі, впевнений, що тоді до реалізації таких проектів можна буде залучати і кошти міських бюджетів", - резюмував Федорук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram